Pääministeri Marin: “Nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään, vaan kiristyksiä tullaan tekemään“ – Saarikko uskoo pääkaupunkiseudun tuntevan vastuunsa

Koronarajoitukset

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että Suomi voi olla aika pian tilanteessa, jossa keskustellaan koronan kakkostasolle siirtymisestä eli siitä, että koko maassa otettaisiin voimakkaat toimet yhteisesti käyttöön.

Marin sanoi Säätytalon portailla toimittajille, että nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään, vaan kiristyksiä tullaan tekemään.

Marin ei suoraan ottanut kantaa pääkaupunkiseudun ilmoitukseen siitä, että lasten harrastustoimintaa avataan rajoitetusti. Marin sanoi, ettei ole tutustunut asiaan vielä kunnolla. Hän kuitenkin toisti, että hallitus on vedonnut siihen, ettei rajoituksia nyt höllennettäisi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan uskoo, että pääkaupunkiseutu tuntee vastuunsa.

–  Se teki varmasti kokonaisarvion lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta, Saarikko sanoo.

Hänen mukaansa tilannetta pitää tarkkailla jokainen päivä. Hän sanoi, että myös kaikki hallituspuolueet kantavat huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

Saarikko sanoi lisäksi olevansa hyvillään siitä, että pääkaupunkiseudun viestissä korostuu aikuisten vastuu. Hänen mielestään on myös hyvä, että sääntöjen noudattamatta jättämisestä aiheutuu seuraamuksia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ollut ehtinyt tutustua kunnolla pääkaupunkiseudun ratkaisuihin. Hän sanoi olevansa huolissaan, onko kaikille tullut sellainen tilannekuva, joka vastaa todellisuutta.

–  Olemme tilanteessa, jossa nykyisillä rajoituksilla vedetään ihan viimeisiä lenkkejä. Jos tautitilanne on huonontumassa niin kuin tartuntatautiviranomaiset ennustavat, olemme hyvin pian tilanteessa, jossa taso kaksi joudutaan ottamaan käyttöön, Kiuru sanoo.

Tasolla kaksi alueellisten rajoitusten sijaan rajoitukset olisivat yhtenäisiä koko maassa.

Pahentuva koronatilanne on herättänyt myös keskustelua kuntavaaleista, jotka on tarkoitus järjestää keväällä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi lähtökohdan olevan edelleen se, että kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Hän lisäsi, että jos Suomessa siirrytään tasolle kolme, kuntavaaleja ei voida pitää. Lähiviikot ovat hänen mukaansa ratkaisevia.

Hallituksen neuvotteluissa Säätytalossa on tarkoitus tänään keskustella ulkomaisesta kausityövoimasta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi, että kausityövoiman pääsy Suomeen pitää turvata, mutta terveysturvallisesti.

Ensimmäiset kausityöntekijät ovat saapumassa Suomeen jo maaliskuussa, sillä istutuskausi alkaa varhain keväällä.

Ministeriö esittää, että EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Ukrainasta, tulevat kausityöntekijät lennätettäisiin charter-lennoilla keskitetysti Helsinki-Vantaalle, jossa heidät ohjattaisiin suoraan koronatestiin.

Sen jälkeen työnantajat hakisivat heidät lentokentältä omille työpaikoilleen, jossa he olisivat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes toinenkin testi olisi otettu. Toinen koronatesti tulisi hybridistrategian mukaisesti ottaa 72 tunnin kuluttua.

Charter-lennoista on ministeriön mukaan viime vuoden perusteella hyviä kokemuksia. Kausityöntekijät itse maksaisivat lennot.

Viime vuonna testauksia ei maahan saapuville kausityöntekijöille tehty.

Maa- ja metsätalousministeriö perustaa esityksensä siihen, että työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan välttämättömiä ulkomaista työvoimaa edellyttäviä työtehtäviä on erityisesti muun muassa maa-, puutarha- ja kalataloudessa.

Juttua täydennetty ministerien kommenteilla ja otsikkoa muokattu klo 17.46, ja uudelleen vielä kauttaaltaan muun muassa vaali- ja kausityövoimanäkökulmilla klo 18.34.