Suomen ja Ruotsin pääministereillä ei kerrottavaa uusista puolustusyhteistyön muodoista – Marin ei kommentoinut mahdollisia neuvotteluja MNNA-asemasta Yhdysvaltojen kanssa

Puolustusyhteistyö

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoivat maiden tiivistävän yhä yhteistyötään Ukrainan sodan seurauksena. Pääministerit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden tavattuaan Kesärannassa.

Iltalehti kertoi aiemmin omiin tietoihinsa perustuen, että Suomi ja Ruotsi olisivat aloittaneet neuvotteluprosessin MNNA-asemasta Yhdysvaltojen kanssa. Tämä Major non-Nato ally on Yhdysvaltojen läheisille liittolaisille myöntämä asema, joka ei kuitenkaan sisällä Naton turvatakuita.

Asema pitää sisällään muita etuja muun muassa puolustustarvikkeista käytävään kauppaan ja turvallisuusyhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan maalla on tällä hetkellä MNNA-sopimus 17 valtion kanssa.

Pääministerit totesivat kuitenkin, että molemmissa maissa kansalaisten näkemykset Natosta ovat liikkeessä turvallisuusjärjestyksessä tapahtuvien muutosten seurauksena.

Magdalena Andersson kertasi omassa puheenvuorossaan muun muassa tapoja, joilla Suomi ja Ruotsi pyrkivät auttamaan Ukrainaa. Näitä ovat talouteen vaikuttavat sanktiot, humanitaarinen, taloudellinen ja myös puolustustarvikeapu Ukrainalle. Ruotsissa puhutaan nyt sotilasbudjetin kasvattamisesta, hän kertoi.

Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ovat olleet vierailulla Suomessa lauantaina.

Ruotsalaisvieraiden ohjelmaan kuuluvat muun muassa tapaamiset presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa.

Keskusteluiden aiheena ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Euroopan turvallisuustilanne sekä Suomen ja Ruotsin yhteistyö.

Lisäksi pääministereille ja puolustusministereille oli sovittu tapaamiset vastinpariensa kanssa kahdenkeskisesti.

Presidentti Niinistö tapasi myöhään perjantai-iltana Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa.