Orpo uskoo kolmen miljardin kustannussäästön toteutumiseen sote-uudistuksessa – "Saadaan aikaan rahoituksen perälautakirjauksilla ja usean vuoden toimeenpanovaiheella"

Sote

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) uskoo, että sote-uudistuksen tavoitteena oleva kolmen miljardin euron kustannussäästö pystytään saamaan aikaan.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan perustelut tavoitteelle ovat edelleen epäselvät.

– Uskon, että rahoituksen perälautakirjauksilla ja usean vuoden toimeenpanovaiheella pystytään huolehtimaan siitä, että kustannussäästöt pystytään saamaan aikaan. Me tarvitsemme päätöksen järjestelmämuutoksesta, ja sitten päästään eteenpäin ja huolehtimaan siitä tärkeimmästä eli että ihmiset pääsevät hoitoon ja saavat hoitoa, Orpo sanoi eduskunnassa.

Arviointineuvoston mukaan olisi kannatettavaa edetä varovaisemmin ja enemmän asteittain.

Sen mielestä erityisesti valinnanvapautta olisi syytä laajentaa porrastetummin kuin nykyisessä esityksessä tehdään esimerkiksi laajentamalla valinnanvapaus koskemaan yksittäisiä palveluita kerrallaan.

Orpo huomauttaa, että vaiheistusta ja porrastusta on tehty jo hyvin paljon siinä, miten koko sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan, ja myös valinnanvapauden sisällä on tehty usealle vuodelle porrastusta.

– Minusta se on riittävää, mitä nyt on tehty. Se, mikä sen oikeasti ratkaisee on, ei enää aikataulun venyttäminen, vaan toimeenpanovaiheessa hyvä johtaminen, hyvä toimeenpanokyky ja uudistumisen halu.

Valtiosääntöprofessorit Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro ovat kritisoineet , että sote-ehdotuksessa on edelleen merkittäviä ongelmia, jotka näyttäisivät heikentävän erityisesti paljon palveluja tarvitsevien asemaa.

– Minulle näyttäytyi niin, että nämä nyt esille nousseet asiat tähän koko jättimäiseen uudistukseen nähden eivät ole niin valtavan suuria. Mutta jätetään tarkempi arvio perustuslakivaliokuntaan ja heidän viisaan pohtimisensa varaan, Orpo sanoi.