Oppositio paineisti hallitusta Gaza-keskustelussa – Palestiinan tunnustaminen kihisee kuumana perunana
Oppositio poltti eduskunnan Gaza-keskustelussa ja jo sitä edeltäneellä kyselytunnilla runsaasti ruutia patistaakseen hallitusta tunnustamaan Palestiinan.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) joutuivat muotoilemaan lauseensa kieli keskellä suuta asiassa, joka jakaa voimakkaasti hallituspuolueita.
Gaza-keskustelun avannut vasemmistoliiton Mai Kivelä katsoi, että oikea aika tunnustaa Palestiina on nyt.
– Suomi on ollut hiljaa ja tekemättä konkreettisia toimia jo aivan liian pitkään, ja passiivisuudella me tuemme Israelin sotarikoksia. Vetoan teihin: meidän on toimittava nyt.
Ulkoministeri Valtonen selvitti, että Suomi tulee tunnustamaan Palestiinan valtion ajankohtana, jolloin se osana laajempaa kansainvälistä neuvottelupakettia tukee kestävää, kahden valtion malliin johtavaa ratkaisua.
– Käymme aktiivisesti keskustelua kumppanimaidemme kanssa. Suomella on valmius osallistua Saudi-Arabian ja Ranskan konferenssiin kahden valtion mallin edistämisestä.
Valtosen mukaan järjestäjien tavoitteena on edistää kahden valtion mallia, jonka ytimessä olisi valtioiden keskinäinen tunnustaminen, tuki Palestiinan hallinnolle, uskottavat turvallisuustakuut sekä israelilaisille että palestiinalaisille ja jälleenrakennustyöt.
Valtosen mukaan tunnustamissa on edellytettävä, ettei hallinnossa ole mukana terroristeja.
– Kahden valtion malli, niin kuin nimikin sanoo, edellyttää sitä, että sen pitää sitoutua turvallisuuteen ja rauhalliseen tulevaisuuteen paitsi palestiinalaisväestön myös Israelin osalta, eli myös Israelin on voitava luottaa siihen, että sen olemassaolo on turvattu ja että siellä ihmiset voivat elää turvallisesti.

Keskustan Annika Saarikko huomautti, että Palestiinan tunnustaminen ei ole eduskunnan käsissä vaan ulkopoliittisen johdon käsissä oleva ratkaisu.
– Mutta mitä on pantava merkille siitä, että maan hallituksen riveissä tästä asiasta näyttää olevan kovin erilaisia näkemyksiä?
Saarikko näki, ettei järkyttävää, ihmisyyttä loukkaavaa tilannetta Gazassa pitäisi kuitenkaan kilpistää vain kysymykseksi Palestiinan tunnustamisesta, kyllä vai ei.
– Tämä on jotain paljon vielä enemmän.
SDP:n Joona Räsänen näki, että Suomella voi olla halutessaan kahden valtion mallin edistämiseen tässä ajassa merkittävä vaikutus.
– Aivan yhtä lailla kuin me varmasti toivomme, että alueen Arabimaat tunnustavat Israelin oikeuden, niin yhtä lailla meidän eurooppalaisten on kysyttävä, miksi me emme tunnustaisi palestiinalaisten oikeuksia. Ja jos nyt käy niin, että todella New Yorkissa päästään eteenpäin, niin eikö nyt Suomen tule olla oikealla puolella historiaa ja tehdä kaikki voitava, että Palestiinan oikeus toteutuu ja heidät tunnustetaan?

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoi palestiinalaisten enemmistön haluavan “yhden kalifaatin joelta merelle”. Räsäsen mukaan Hamasin hallitsemaa valtiota ei ole mitään edellytyksiä tunnustaa.
– Sen sijaan kansainvälisen yhteisön, myös Suomen, tulisi kohdistaa voimavarat Hamasin kukistamiseen, Gazan vapauttamiseen ja samalla palestiinalaissiviilien humanitääriseen apuun. Ja toki myös Israelin tulee noudattaa kansainvälistä oikeutta, ja jos sotarikoksia todetaan, syylliset tulee saattaa vastuuseen.
Perussuomalaisten Vilhelm Junnila huomautti, että Gazassa valtaa pitää Hamas eikä palestiinalaishallinto.
– Siksi tunnustaminen ei liity tähän hetkeen, sillä kahden valtion malli perustuu yhteisymmärrykseen osapuolten välillä ja suhteiden normalisointiin.
Junnilan mukaan tunnustamista ei ole syytä tehdä yksipuolisesti vaan sitoa se kahden valtion mukaiseen rauhanprosessiin.
–Panttivangitkin tulee vapauttaa. Haluammeko rauhaa vai poliittista julistusta?
Vihreiden Atte Harjanne muistutti, että EU on Israelin merkittävin kauppakumppani.
– Se tarkoittaa sitä, että Euroopan unionilla on valtaa, ja kun on valtaa, on vastuuta. Suomi on Euroopan unionin jäsenmaana yksi niistä, joiden täytyy tehdä kaikkensa tämän pysäyttämiseksi.
Harjanteen mukaan Suomi on myös oma itsenäinen valtionsa, jonka on tehtävä kaikkensa kansanmurhan pysäyttämiseksi.
– Siihen liittyy Palestiinan tunnustaminen. Siihen liittyy se, mistä me hankimme esimerkiksi aseemme ja mitä eettistä vastuuta me näillä päätöksillä kannamme.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman piti Hamasia päävastuullisena gazalaisten kärsimyksistä.
– Samaan aikaan on kauheaa, että kaikkien israelilaisten täytyy pelätä sitä, että heidän kodeillaan, perheillään ja tulevaisuudellaan ei ole väliä, että maailma valitsee heidän sijastaan terrorismin, jonka tavoite on tuhota Israel.
Östmanin mielestä Palestiinan tunnustaminen tässä tilanteessa olisi aivan kuin ”synninpäästön antaminen ilman, että väärintekijä tekisi parannuksen”.
Pääministeri Petteri Orpo vakuutti, että kahden valtion malli on Suomen hallituksen linja.
– Se on ainut kestävä tie, ainut kestävä rauhan tie Lähi-itään, joka takaa sekä Israelin että Palestiinan ja palestiinalaisten rauhan. Tämän eteen täytyy tehdä kaikki mahdollinen. Ja kyllä, me olemme näissä mukana.
Keskustelun päättänyt opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) arvioi, että suurin osa salista on hallituksen linjan eli kahden valtion edistämisen kannalla.
– Vaikeasta asiasta meillä on suuri yhteisymmärrys, hän tulkitsi