Oppositio nauroi hallituksen sotea kehuvalle EU-paperille – huijaatteko suomalaisia vai Brysseliä, SDP:stä kyseltiin
Hallituksen sote-uudistusta myönteisessä valossa EU:lle arvioiva finanssipoliittinen paperi herätti hilpeyttä oppositiossa eduskunnan keskiviikon istunnossa.
SDP:n Joona Räsänen piti hallituksen finanssipoliittisen suunnitelman suurimpana yllätyksenä sitä, että Orpon-Purran hallitus kehuu nyt edellisen hallituksen sote-uudistuksen maasta taivaisiin.
– Täällä todetaan: ”Uudistuksen jälkeen monella alueella palvelut ovat parantuneet. Henkilöstöpulakin on taittunut, ja uudistus antaa mahdollisuudet kustannusten kasvun hillintään.”
Räsänen huomautti, että viime viikolla hallituksen budjetin lähetekeskustelussa hallitukselta loppuivat sanat kesken, kun se yritti keksiä haukkumasanoja uudistukselle.
– Kumpaa tässä nyt pitää uskoa, teidän kirjoittamaanne suunnitelmaa vai teitä? Todella tilanne on se, että täällä Helsingissä te haukutte sote-uudistusta ja Brysseliin menette sitä kehumaan.
Keskustan Eeva Kalli ihmetteli sitä, että kun hyvinvointialueet ovat vaatineet lisää aikaa alijäämiensä kattamiseen, vastaus on ollut, että ei käy.
– Minusta tämä on käsittämätöntä. Hallitus ei siis usko hyvinvointialueiden perusteita, jotka ovat siis kutakuinkin samat, joilla se itse hakee sopeutuskauden pidennystä komissiolta.
Kallin mukaan hallitus siis käytännössä edellyttää alueita leikkaamaan suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista uudistamisen sijaan, vaikka se itse vaatii komissiolta lisäaikaa perustelemalla, että uudistaminen vie aikaa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) myönsi, että sotessa ”on potentiaali”, mutta se ei edellisen hallituksen jättämässä mallissa tule toteutumaan.
– Menot kasvavat. Te olette itse vaatineet meiltä nopeammassa tahdissa sen korjaamista, siis oman mallinne korjaamista nopeammassa tahdissa, eli samalla sanotte sen, että se ei toimi, mutta siellä on potentiaalia ja sitä työtä me tehdään, jotta me saamme sote-menojen kasvua hillittyä ja jotta saadaan samaan aikaan suomalaisten palvelut turvattua.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz lisäsi, että soten yksi tavoite on ollut kustannusten kasvun hillitseminen, ja sote-uudistus siis sinänsä tällaisena uudistuksena antaa siihen edellytykset.
– Jos te olisitte tehneet paremman soten, se antaisi paremmat edellytykset. Se, mitä te täällä vaaditte, lisää rahaa ja lisää aikaa soteen, vie niitä edellytyksiä huonompaan suuntaan.
SDP:n Joona Räsänen näki, että suurin kysymys on nyt se, huijaako hallitus suomalaisia vai komissiota.
– Täällä paperissa te perustelette komissiolle, että komissio antaisi Suomelle lisäaikaa, sillä, että meillä on näin hieno sote-uudistus, minkä te vielä toteatte täällä, että uudistuksen jälkeen palvelut ovat parantuneet, henkilöstöpula on vähentynyt, tämä antaa mahdollisuuden kustannusten hillintään.
Räsänen arveli pääministerin ja valtiovarainministerin puheita kuunneltuaan, että asia näyttää menevän hieman ihon alle.
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi, ettei lähtisi syyttämään ketään huijauksesta.
– Sen sijaan otan tämän keskustelun ja tämän taustatiedon erittäin myönteisenä käännekohtana siitä, että kaiken tämän poliittisen kuohunnan taustalla kuitenkin me kaikki voimme tunnustaa ja tunnistaa, että oli tärkeää, että tehtiin sote-uudistus, jolloin meillä on nyt rakenne kohdillaan ja voimme lähteä puuttumaan kustannuskehitykseen.
Lohi sanoi vakuuttuneensa siitä, että pelkästään ottamalla rahaa pois järjestelmästä kustannuskehitystä ei saada alenemaan, jos ei rohkeasti puututa siihen, mitä tehdään ja miten.
– Siihen tarvitaan sisällöllisiä uudistuksia, ja tämähän kertoo sen, että tämä seitsemän vuoden aika on muuten tarpeen hakea.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kyseli pääministeriltä, onko tämä sitoutunut nyt komissiolle esittämäänsä linjaan, jonka mukaan palvelut ovat parantuneet, henkilöstöpula helpottunut ja palvelut toimivat vakaasti ja yhdenvertaisesti.
– Tämä on täysin eri viesti kuin se, jota te olette vuoden täällä sanoneet.
Pääministeri Orpo painotti, että sote ei ole valmis. Hän näki opposition haukkuvan mallia itse vaatimalla siihen koko ajan korjauksia ja uudistuksia. Pääministerin mukaan soten suurin ongelma on rahojen riittävyys ja menojen kasvu.
– Palvelut itse asiassa ovatkin vähän paremmalla jamalla, mutta talous on täysin kuralla, koska rahaa palaa aivan liikaa. Meillä ei ole varaa tähän. Siksi se uudistus on keskeneräinen. Onko tästä joku eri mieltä?
Lindtman sanoi kuulleensa hallituksen puheissa hieman pehmenemistä.
– Että ehkä näissä viimeisimmissä puheenvuoroissa se sote-uudistus nyt ei ollut näiden kaikkien Suomen talouden ongelmien alku ja juuri.
Orpon mukaan hallitus tekee hartiavoimin töitä sen eteen, että palvelujärjestelmä saadaan kuntoon, henkilöstö ja rahat riittämään ja palvelut pelaamaan.
– En tiedä, kuka aina aloittaa sen negatiivisen puheen, mutta aika monesti täällä on sellainen olo, että me emme tee asiassa yhtään mitään oikein teidän mielestänne, vaikka me teemme juuri niitä uudistuksia, mitä alueiltakin toivotaan, nimenomaan niihin palvelujärjestelmiin, pääministeri näki.