Onko tässä joulun ikimuistoisin lahjaidea? – Keski-Suomen keskustalaiset myyvät poikakalenteria, jossa poseeraa myös tunnettuja poliitikkoja

Varainhankinta

Jos pukinkontissa on vielä tilaa, Keski-Suomen keskustalla on tarjota sen täytteeksi jotain uutta. He nimittäin ovat laskeneet liikkeelle poikakalenterin vuodelle 2020.

Malleina poseeraavat etunenässä vaalipiirin keskustalaiset kansanedustajat Petri Honkonen ja Joonas Könttä, mutta muitakin enemmän ja vähemmän tunnettuja keskustavaikuttajia on päässyt kalenterin sivuille.

Jokaisena kuukautena esitellään yksi miespuolinen poliitikko.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja on kuvattu suomalaiskansallisissa tunnelmissa saunan seinustalla. Kuva: Henna Lammi


Poikakalenterin saa omakseen kymmenen euron hintaan, sillä materiaali- ja painatuskulut pystyttiin kattamaan mainostuloilla. Tuhannen kappaleen painoksesta on jo 600 lähetetty uusille omistajilleen.

Ideanikkarina on toiminut karstulalainen Teijo Peltonen.

– Kaivurinkopissa on aikaa miettiä. Siellä niitä ideoita syntyy, Peltonen myhäilee.

Ensivuodeksi keskisuomalaiset aikovat koota tyttökalenterin. Siihen on Peltosen mukaan jo ilmoittautunut vapaaehtoisia malleja.

– Myös miehet lähtivät helposti mukaan tämän vuotiseen kalenteriprojektiin, hän kiittelee.

Arttu Karila soitaa marraskuun synkkyyteen kesäisiä sulosäveliä. Kuva: Henna Lammi

Keski-Suomen keskustapiirissä on jo pitkään muutoinkin osoitettu kekseliäisyyttä varainhankinnan osalta.

Peltosen lisäksi mukana ideoinnissa ja toteutuksessa on ollut etenkin entinen toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen.

Piirissä on järjestetty illallisia ja lanseerattu suuren suosion saanut keskustapelikortit. Illallisille on kutsuttu puhumaan eturivin keskustapoliitikkoja.

– Ihmiset ovat mielellään maksaneet illalliskortin. Hinta on vaihdellut esiintyjän vetovoiman mukaan. Juha Sipilän tähdittämästä illallisesta sai helposti 200 euroa henkilöltä, Peltonen naureskelee.

Hän on vuosien ajan ollut järjestämässä myös keskustalaista kesäteatterinäytöstä. Se tosin peruuntui tänä vuonna koronan vuoksi, mutta illalliset ehdittiin nauttia helmikuussa ennen epidemian leviämistä. Puhujana oli Katri Kulmuni.

Varainhankintaprojektit ovat menestyneet hyvin. Esimerkiksi pelikortteja myytiin liki 5 000 pakettia ja rahaa kertyi 45 000 euroa.

Varainkeruutuotteidenn markkinointi aiheuttaa tällä kertaa normaalia enemmän päänvaivaa, sillä esimerkiksi puoluekokouksessa ei tuotteita voinut myydä. Yhteisiä kokoontumisia ja sopivia myyntitapahtumia on vähän jos ollenkaan.

– Onnistuminen edellyttää piirien ja kunnallisjärjestöjen apua, Peltonen painottaa.

Hän toivoo jatkoa ajatellen myös, että puoluetoimisto sallisi piirien myydä tuotteitaan puolueen tilaisuuksissa ilman kallista pöytävuokraa.
Lisäksi Peltonen esittää, että muutkin piirit kertoisivat avoimesti varainhankintamenetelmistään.

– Niitä voitaisiin sitten kopsata muuallekin. Monissa piireissä on tällä hetkellä huutava rahapula.