“Onko parempi hajauttaa resursseja vai panostaa osaamiskeskittymiin?“ – Grahn-Laasonen vastaa kritiikkiin korkeakoulupolitiikasta

Politiikka

Keskustan edustajat jakoivat tiistaina innolla Helsingin Sanomien uutista korkeakoulupolitiikan suunnan muuttumisesta tällä hallituskaudella.

Jutussa kerrotaan, kuinka syksyllä 2015 kokoomuslaisen opetusministerin Sanni Grahn-Laasosen yhdistymispuheet raivostuttivat yliopistot, kun taas nyt keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko jakaa aloituspaikkoja ja koulutusvastuita ympäri maata.

Grahn-Laasonen kertoo nyt sosiaalisessa mediassa omista näkemyksistään korkeakoulupolitiikkaan.

– Kumpi on kestävämpi strategia pienelle Suomelle: hajauttaa resursseja entisestään vai panostaa laatuun ja kansainväliset mitat täyttäviin osaamiskeskittymiin, Grahn-Laasonen kysyy.

Hän sanoo toivoneensa, että korkeakoulu- ja tiedepoliittisista valinnoista syttyisi keskustelu.

– Vastustan viimeiseen asti sitä, että yliopistoista ja tieteestä tehdään siltarumpupolitiikan välineitä. Se on väärä valinta ja vahingoksi maalle, joka pyrkii pärjäämään ja loistamaan osaamisella, Grahn-Laasonen kirjoittaa Twitterissä.

Grahn-Laasosen mukaan viime vuodet ovat avanneet silmät sille, miten kova ja alati kiristyvä on globaali kilpailu osaamisesta ja parhaista aivoista.

– Pienellä Suomella ei ole varaa muuhun valintaan kuin tähdätä korkealle – ja panostaa laatuun.