Öljypakotteista tuli koetinkivi EU-maiden yhtenäisyydelle

Eurooppaministerit keskustelivat Brysselissä huippukokouksen pöydälle tulevista asioista ja Unkarin oikeusvaltiohuolista
EU

Juhannusta ennen on luvassa kaksi EU-huippukokousta, joihin on jo nyt latautunut paljon odotuksia. EU-maiden puheenjohtajat kokoontuvat Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen ensi viikon alussa ja sen jälkeen normaalin aikataulun mukaisesti juhannusviikolla.

Odotukset liittyvät Ukrainan tukemiseen. EU-maat eivät ole vielä saavuttaneet sopua uusimmasta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista, koska Unkari vastusta venäläisöljyn tuontikieltoa. Toiveena on, että sopu löytyisi ensi viikon huippukokoukseen mennessä.

Öljyn tuontikieltoa on pidetty varsin tymäkkänä toimena, koska öljykauppa Eurooppaan tuo Venäjälle niin paljon tuloja.

Ensimmäistä huippukokousta valmisteltiin maanantaina Brysselissä, kun eurooppaministerit kokoontuivat. Suomea tapaamisessa edusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Tuppuraisen mukaan pakotteista käydään tiivistä keskustelua muun muassa komission ja Unkarin välillä. On mahdollista, että päätös venyy huippukokoukseen asti.

–  Toivon, että solmu aukeaa jo ennen sitä. Pakotteista sopiminen on tähän mennessä ollut eräänlainen EU:n yhtenäisyyden menestystarina. Viidestä pakotepaketista on kuitenkin kyetty sopimaan yksimielisesti ja ennennäkemättömän nopealla aikataululla, Tuppurainen sanoi kokouksen jälkeen.

–  Jos tahtoa on, niin ratkaisut löytyvät.

Huippukokouksiin odotetaan myös painavaa keskustelua Unkarin rahallisesta tukemisesta sekä keinoista irtautua venäläisenergiasta.

Unkaria ruodittiin eurooppaministerien kokouksessa pakotevastustelun lisäksi toisesta kulmasta, sillä kokouksessa pidettiin kuuleminen oikeusvaltiohuolista.

Kyseessä oli neljäs kerta, kun Unkaria kuullaan EU:n perussopimuksen artikla 7:n mukaisessa menettelyssä.

Tuppuraisen mukaan kuuleminen oli tällä kertaa hyvin perusteellinen, ja moni jäsenmaa käytti mahdollisuuden esittää kysymyksiä Unkarille. Tuppurainen kertoo tuoneensa puheenvuorossaan esiin seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja esittäneensä kysymyksen lehdistönvapaudesta Unkarissa.