Oletko sinä oman onnesi seppä? – Näin onnellisuustutkija murskaa yleisen harhaluulon

Onnellisuus

Työssä ja arjessa kiinnitetään yhä enemmän huomiota onnellisuuteen. Moni asiantuntijatyötä tekevä kokee, että onnellisuuden tulee myös näkyä jatkuvasti, sanoo onnellisuustutkija Ilona Suojanen.

– Ei siis riitä, että on oikea tutkinto, oikeanlaiset taidot ja kokemukset ja sopivasti sosiaalista pääomaa. Lisäksi pitäisi olla onnellinen, aina ja koko ajan. Kun siihen ei luonnollisesti jatkuvasti pysty, otetaan apuun onnellisuusnaamio, Suojanen kertoo tiedotteessa.

Onnellisuudesta on tullut menestyksen mitta.

– Kun kasvoille nostaa onnellisuusnaamion ja julkaisee vain siloiteltuja sosiaalisen median päivityksiä, voi ainakin synnyttää vaikutelman menestyksestä.

Suojaselta on juuri ilmestynyt kirja Onnellisuuspaineen alla (Gaudeamus). 

Suojanen kyseenalaistaa ajatuksen, että jokainen on oman onnensa seppä. Vastuu onnellisuudesta ei ole pelkästään yksilöllä vaan myös yhteisöillä ja yhteiskunnalla.

Esimerkiksi työpaikoilla voidaan helpottaa paineita antamalla ihmisten olla omia itsejään. 

Vaikka Suojasen teos kohdistaa kriittisen katseen pakko-onneen, se on myös lempeällä otteella kirjoitettu tutkielma onnellisuudesta elämään voimaa tuovana asiana. 

– Toivon, että tulevaisuudessa puhutaan yhä enemmän kestävästä onnellisuudesta. Olen jo pitkään ajatellut, että onnellisuus on osa kestävää kehitystä. Jotta ihmiset jaksaisivat työelämässä ja voisivat tulevaisuudessa mahdollisimman hyvin, ei kestävää kehitystä voi suunnitella ja toteuttaa ilman onnellisuuden huomioimista, Suojanen sanoo.