Oiva lisä syksyiseen ruokavalioon – tätä terveellistä herkkua ei kannata kuitenkaan ahmia ylenmäärin
Maa- ja kotitalousnaisten ruokaneuvojen lokakuun teemakasvina ovat pähkinät. Terveellisissä pähkinöissä on paljon proteiineja, kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Ne ovat hyvänmakuisia ja tuovat vaihtelua ruokavalioon. Kotileipurin kannattaa kokeilla pähkinäkakkua tai täytettyjä pähkinäpikkuleipiä.
Pähkinät kuuluvat monella joulun herkkuihin, mutta niitä kannattaa asiantuntijan mukaan syödä ympäri vuoden.
– Lokakuussa vietetään perinteistä suomalaista sadonkorjuujuhlaa, kekriä, johon liittyi ennen herkuttelua ja yhdessäoloa pitkän työntäyteisen kesän jälkeen, kertoo kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä.
– Pähkinät sopivat hyvin juuri kekriaikaan täydentämään kotimaista raaka-ainevalikoimaamme. Pähkinöitä on helppo lisätä ruokiin tuomaan makua ja rakennetta. Herkullinen pähkinäkakku kruunaa kekripöydän ja täytetyt pikkuleivät sulavat suussa.
Pähkinät ja mantelit sekä erilaiset siemenet sopivatkin monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan, Suontausta opastaa.
Pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä sekä marjoista saa helposti mukaan otettavan välipalan ja terveellistä naposteltavaa.
– Pähkinöitä ja siemeniä voi sekoittaa mysliin, surauttaa smoothien sekaan, pudotella aamupuuroon tai salaatteihin. Leivo pähkinäisiä välipalapatukoita, raakakakkuja tai käytä kakkujen koristeena, neuvoo Marita Suontausta.
– Moni maidotonta ruokavaliota noudattava valmistaa maidonkaltaisia juomia pähkinöistä ja manteleista. Cashewpähkinöistä tai manteleista valmistuu myös juustomaisia tuotteita, hän huomauttaa.
Pähkinät ovat rasvaisia, mutta ne sisältävät runsaasti pehmeitä rasvahappoja, jotka tekevät hyvää sydämen ja aivojen verisuonille sekä alentavat veren LDL-kolesterolipitoisuutta.
Pähkinät sisältävät toki myös runsaasti energiaa (noin 540–740 kcal /100 g).
– Vaikka pähkinät ovat terveellisiä, niitä ei kannata syödä ylen määrin, Marita Suontausta muistuttaa.
– Niitä ei myöskään kannata hamstrata kilotolkulla kotiin, varsinkaan, jos käyttö on satunnaista ja vähäistä.
Pähkinät on syytä säilyttää ilmatiiviissä pakkauksessa, viileässä ja valolta suojattuna, sillä runsasrasvaisuutensa vuoksi ne myös pilaantuvat helposti.