Ohisalo: Uudenmaan eristämisen lopettaminen lienee ensimmäisten listalla rajoitustoimien exit-strategiassa

Koronavirus

Tekeillä on exit-strategia siitä, kuinka koronaviruksen vuoksi tehtyjä rajoitustoimia voidaan purkaa, ja ensimmäisenä tarkastelussa lienee Uudenmaan eristyksen lopettaminen, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Uusimaa on nykyisen suunnitelman mukaan eristetty 19. huhtikuuta saakka. Ohisalo vastasi tiedotustilaisuudessa median kysymykseen siitä, jatkuuko eristys sen jälkeen vai ollaanko sitä purkamassa.

Ohisalon mukaan asiasta on käyty jatkuvasti keskustelua sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

– Olemme keskusteluissa todenneet, että tämä on varmasti niitä ensimmäisiä rajoituksia, jotka tulevat pohdittavaksi.

Uusimaa on eristetty siksi, ettei koronavirus leviäisi sieltä muualle maahan. Perustelu ei kuitenkaan välttämättä päde enää jatkossa.

– Jos tautitilanne eri puolilla maata lähenee samankaltaista, silloin tällaisilla rajoituksilla ei tietenkään ole enää paikkaa. Nyt voin sanoa, että tämä vie totta kai satojen poliisien työvoimaa joka päivä, ja myös varusmiesten, Ohisalo sanoi.

Ministeri muistutti, että hallituksessa joudutaan miettimään, missä poliisien, varusmiesten, työpanos on parhaiten käytettävissä. Lisäksi kyseessä on yksi suurimmista rajoituksista ihmisten perusoikeuksiin eli liikkumisen vapauteen.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kuitenkin korosti Uudenmaan rajasta kysyneelle medialle, ettei päätöstä sen purkamisesta ole tehty.

– Näin entisenä toimittajana rohkenen sanoa, että hallitus ei siis luvannut lopettaa Uudenmaan rajoitusta 19.4., Harakka täsmensi.