Kulmuni: Välttämättömien syiden vuoksi maan rajan ylittävillä on nyt erityisen suuri vastuu – ”Mitä tiiviimmin säädöksiä noudatamme, sitä pikemmin saamme tämän painajaisen päättymään”

Rajoitustoimet

Hallitus tiukensi tiistaina mahdollisuuksia ylittää Suomen vastainen raja Ruotsiin ja Norjaan.

Koronaviruksen leviämistä hillitään sallimalla vain välttämättömin työmatkaliikenne kodin ja työpaikan välillä. Tällöinkin rajaa ylittävien tulee pysytellä karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Tornionjokilaaksossa kasvanut valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni toteaa Facebook-kirjoituksessaan tuntevansa länsirajan tilanteen erittäin hyvin.

– Vapaa liikkuminen Ruotsin ja Suomen rajan ylitse on osa ”Meänmaan” ihmisten arkielämää, työllisyyttä, taloutta ja kulttuuria. Rajan ylittämisen hankaloituminen aiheuttaa monenlaisia vaikeuksia.

– Näinä aikoina kaikki päätökset on tehtävä kuitenkin ensisijaisesti ihmisten terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta. Kaikki muu tulee vasta sen jälkeen, Kulmuni kirjoittaa.

Näinä aikoina kaikki päätökset on tehtävä ihmisten terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta.

Katri Kulmuni

Kulmuni kertoo saaneensa runsaasti palautetta lappilaisilta raja-asian tiimoilta. Monet ovat perustellusti huolissaan siitä, että koronavirusta kantautuu helposti rajan ylitse Suomeen, hän kertoo.

Yhtenä syynä tähän huoleen on se erilainen strategia, jonka Ruotsi on valinnut koronaepidemian suhteen, ja maan paljon suuremmat kuolleisuusluvut.

– Tämä on täytynyt ottaa vakavasti.

Päätöksissä on kuitenkin pitänyt ottaa huomioon myös se, että rajan ylitse kulkee sellaista työmatkaliikennettä, jonka totaalinen pysäyttäminen olisi hyvin hankalaa, Kulmuni huomauttaa.

– Erityisesti on täytynyt ottaa huomioon terveydenhoitoalalla ja etenkin sairaaloissa työskentelevät ja toisella puolella rajaa asuvat ihmiset. Heidän kulkemistaan rajan yli ei ole ollut mahdollista kieltää kokonaan. Heitä koskevat kuitenkin nyt ankarat rajoitukset.

Kulmuni muistuttaa, että jokaisen velvollisuus on noudattaa tinkimättä kaikkia määräyksiä, mitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi annetaan.

– Niillä, joilla on oikeus jatkossakin kulkea välttämättömien syiden takia Ruotsin ja Norjan rajan ylitse, on erityisen suuri vastuu ja velvollisuus.

– Mitä tiiviimmin säädöksiä noudatamme, sitä pikemmin saamme myös tämän painajaisen päättymään, ja voimme palata entiseen elämänrytmiimme, valtiovarainministeri summaa.