Ohisalo kiistää IS:lle uhkailleensa hallituksen kaatumisella – vihreiden ja keskustan vastakkainasettelu on neuvottelupöydissä laimeampaa kuin julkisessa keskustelussa, hän sanoo

Hallitus

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiistää uhkailleensa hallituksen kaatumisella sanoessaan, että vihreät joutuvat miettimään hallituksessa oloa, jos ilmastotoimissa pysähdytään tai mennään taaksepäin.

– Eivät vihreät tietenkään helpolla mitään uhkauksia esitä. En pidä uhkauksena sitä, että sanoin ilmastotoimien olevan vihreille ykkönen, mutta niissä pitää koko ajan mennä eteenpäin, Ohisalo sanoo Ilta-Sanomien laajassa haastattelussa.

Ohisalon mukaan vihreillä on täysin samanlainen oikeus odottaa hallituksen ilmasto- ja ympäristötavoitteiden täyttyvän kuin keskustalla on työllisyystoimien peräänkuuluttamisessa.

Vihreiden puheenjohtaja kuvailee, että vihreiden ja keskustan vastakkainasettelu ilmastotoimissa on neuvottelupöydissä merkittävästi laimeampaa kuin julkisessa keskustelussa.

– Toimia olisi pitänyt tapahtua enemmän jo kymmeniä vuosia sitten. Hallitusohjelmaan kirjattu ei ole hötkyilyä. Kirjausten pitää mennä eteenpäin ja sen sen luulisi olevan jokaiselle hallituspuolueelle aivan selvää. Olemme jo käyneet hyviä keskusteluja budjettiriihtä silmällä pitäen.

Viime päivinä on käyty keskusteluja hallituksen työllisyystoimien aikataulusta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan päätösten, joilla tavoitellaan 30  000:ta uutta työpaikkaa, ei tarvitse olla valmiina vielä budjettiriihessä syyskuussa vaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesi keskiviikkona, että päätökset pitää olla jo budjettiriihessä. Myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kiisti kuitanneensa joustoa aikatauluihin ja puhui puolueiden välisistä vivahde-eroista.

Ohisalon mukaan viisikko sopi lisätalousarvion yhteydessä, että osa valmistelusta voi joustaa budjettiriihestä syksyyn.

– Vihreille tärkeää on, että ratkaisut työllisyyskysymyksissä saadaan tehtyä. Budjettiriihessä pitää luoda yhteinen näkemys siitä, miten 30 000 päätösperäisen työpaikan luomiseen päästään, tehdä kaikki siinä kohtaa tehtävissä olevat toimet ja valmistella päätökset loppuun niin pian kuin mahdollista.