Nuori ehdokas kannustaa somekampanjointiin – "Koen, että persoonani välittyy paremmin videoista"
Koulutus oli tamperelaiselle Veera Törmikoskelle sytykkeenä lähteä mukaan politiikkaan.
20-vuotias luokanopettajaopiskelija on keskustan ehdokkaana käsillä olevissa kunta- ja aluevaaleissa. Opintojen myötä hän kiinnostui koulutuspolitiikasta, liittyi keskustaan ja lähti ehdolle.
Törmikoski on lyhyessä ajassa noussut Pirkanmaan keskustapiirissä näkyväksi hahmoksi. Hän tekee aktiivisesti sisältöä sosiaaliseen mediaan, näkyy toritapahtumissa ja onpa vielä osa aluevaaliehdokkaiden pientä kepubändiä, joka on soittanut ja laulanut tapahtumissa.
Koulutus on Törmikosken ykkösteema, ja sehän linkittyy erittäin moneen muuhunkin teemaan.
– Hyvinvoivaan kouluyhteisöön pitää panostaa, ryhmäkokoja pienentää ja taata, että tuen uudistus toteutuu hyvin ja lapsille saadaan heidän tarvitsemansa tuki.

Sosiaalisessa mediassa onnistumisesta kertoo jo epävirallisessa äänestyksessä saatu tulos. Nuori nainen on tavoittanut videoillaan nuoria niin hyvin, että nämä äänestivät nuorten vaaleissa Törmikosken sekä Tampereen kaupunginvaltuustoon että Pirkanmaan aluevaltuustoon.
Vinkkinä somessa onnistumiseen Törmikoski neuvoo, että kannattaa lähteä vain rohkeasti tekemään.
– Tärkeintä on, että tekee. Ymmärrän, että kaikille vaikkapa videoiden kuvaaminen ei ole se helpoin tapa lähteä kampanjoimaan, mutta kyllä siihen nopeasti pääsee kiinni. Myönnän, että itsekin kun teen videoita, joudun kuvaamaan pari kertaa uudestaan. Se kuuluu tähän.
Törmikoski on huomannut, että hänelle videot ovat se parempi ja helpompi tapa tehdä somea.
– Koen, että persoonani välittyy paremmin videoista. Vaikka kirjoittamalla saa ilmaistua tiettyjä asioita paremmin, niin kun näin vaalien alla ihmiset kokevat todella paljon informaatiotulvaa, voi olla, etteivät he jaksa lukea niin paljon tekstejä.
– Mutta jos vaikka TikTokissa tulee video vastaan, uskon, että on helpompi jäädä kuuntelemaan sitä kuin lukemaan jotain postausta, Törmikoski pohtii.
Sosiaalisessa mediassa nuori ehdokas tavoittaa nimenomaan nuoret äänestäjät. Ja somea pitää tehdä aktiivisesti.
– Ei riitä, että vain kertoo kerran, että on lähtenyt ehdolle. Pitää kertoa aktiivisesti omista vaaliteemoista ja puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin.

Nuoria hän kannustaa äänestämään ja vaikuttamaan.
– Meidän nuorten etua pitää ajaa politiikassa, ja valitettavasti se ei välttämättä tapahdu parhaiten niin, että siellä on vain keski-ikäisiä ja vanhempia ihmisiä päättämässä. Päätöksentekoon tarvitaan nuoria, jotka ajavat meidän kanssa nuorten asioita. Siksi on tärkeää, että kaikki nuoret käyttäisivät ääntään.
– Paljon olen kuullut, että on tosi vaikeaa löytää puolue tai ehdokas. Kannustan siihen, että ajattele yksi tai kaksi kaikista tärkeintä asiaa, mistä et voi tinkiä, ja etsi ehdokas sen perusteella. Valitettavasti ihan täydellistä ehdokasta ei välttämättä löydy, mutta valitse se ”vähiten paha”, kunhan vain äänestät.

Törmikoski pohti puoluevalintaansa useiden vaihtoehtojen välillä. Valinnan ratkaisi keskustan hyväksi muun muassa ajatus alueiden tasa-arvosta.
Törmikoski on kotoisin maatilalta pieneltä kylältä Pohjois-Pohjanmaalta. Maaseudun elinvoimaisuuden merkityksen hän ymmärtää jo kokemusten pohjalta. Siksi hän on ehdolla myös aluevaaleissa. Ei voi olla niin, että ”turvallista ja inhimillistä” elämää on vain kaupungeissa.
– Vaikka nyt asun Tampereen sykkeessä, olen todella huolissani siitä, että maaseudulta ja pienemmistä kunnista karsitaan palveluita. Ihmisillä pitää olla turvallista elää myös pienemmillä paikkakunnilla.
– Jos pääsen aluevaltuustoon, pidän isoa mekkalaa sen puolesta, että palvelut säilyvät koko Pirkanmaalla, keskustan ehdokas lupaa.
Keskustan vahvuus on myös vastakkainasettelujen lieventäminen. Sekä Pirkanmaalla että valtakunnan tasolla Törmikoski näkee politiikan asetelman olevan vahvasti kahtiajakautunut. Kumpikin laita yrittää osoittaa olevansa toista parempi.
– En usko, että se on paras tapa tehdä politiikkaa. Menee turhaa aikaa tappelemiseen ja vertailemiseen. Tärkeämpää on keskittyä asioihin.

Tulevalla luokanopettajalla on muitakin kansankynttilälle sopivia harrastuksia ja toimia kuin politiikka. Hän tekee kevytyrittäjänä lastenhoitoa perheiden kotona ja keikkailee muusikkona. Hän on laulaja ja pianisti, kuten luokanopettajalle hyvin sopii.
Tamperelainen Törmikoski on ollut muutaman vuoden ajan. Opinnoissa kandidaatin tutkinto lähestyy.
Musiikkiharrastaja Törmikoski korostaa kuntapolitiikassa myös harrastamisen merkitystä.
– Kulttuuri ja harrastusmahdollisuudet ovat tärkeitä etenkin lapsille ja nuorille. On tärkeää, että Tampereellakin on mahdollista harrastaa matalalla kynnyksellä.
Keskustan nousuun Törmikoski uskoo.
– Omassa lähipiirissäni esimerkiksi yliopistolla ja nuorten keskuudessa olen kuullut, että keskusta kiinnostaa koko ajan enemmän.