Nobelin rauhanpalkinto Mukwegelle ja Muradille seksuaalisen väkivallan vastustamisesta

Palkinnon saavat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja Isisin uhriksi joutunut jesidinainen Nadia Murad
Nobelin rauhanpalkinto

Nobelin rauhanpalkinnon saavat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad taistelusta seksuaalisen väkivallan käyttöä vastaan konflikteissa.

Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Murad oli äärijärjestö Isisin vankina ja joutui useita kertoja raiskatuksi. Vapauduttuaan hän ryhtyi edistämään ihmisoikeuksia ja on muun muassa toiminut ihmiskauppaa vastaan.

Mukwege on hoitanut sairaalassaan Kongon demokraattisessa tasavallassa tuhansia joukkoraiskausten uhriksi joutuneita naisia ja noussut alansa johtavaksi asiantuntijaksi maailmassa.

Ehdolla rauhanpalkinnon saajaksi oli tänä vuonna yhteensä 331 henkilöä tai järjestöä. Viime vuonna rauhanpalkinnon sai ydinaseiden kieltämiseen tähtäävä Ican-kampanja.

Presidentti Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon rauhanvälitystyöstään vuonna 2008.

Rauhanpalkinnot ovat usein herättäneet myös poliittisia kiistoja. Tuorein puheenaihe on ollut Myanmarin (Burman) Aung San Suu Kyi, joka sai palkinnon vuonna 1991 maansa sotilashallintoa sitkeästi vastustavana oppositiopoliitikkona. Häntä on arvostelu siitä, ettei hän ole valtaan päästyään selkeästi tuominnut rohingya-muslimien vainoa kotimaassaan.

Kerran myönnettyä rauhanpalkintoa ei kuitenkaan voida perua.

Palkinnon saajan valitsee Norjan parlamentin eli suurkäräjien nimittämä viisihenkinen komitea. Palkinto on arvoltaan yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua (noin 861 000 euroa). Se luovutetaan saajalleen juhlallisesti Oslossa 10. joulukuuta.

Muut Nobel-palkinnot jaetaan samana päivää Tukholmassa. Tänä vuonna poikkeuksen tekee kirjallisuuspalkinto, jota ei jaeta ollenkaan Ruotsin akatemiaa ravistelleen hyväksikäyttöskandaalin takia.

Juttua täydennetty klo. 12.23