Niinistö kertoi olevansa valmis tapaamaan Putinin, jos siitä olisi hyötyä
Yhdysvalloissa vieraileva presidentti Sauli Niinistö antoi haastattelun uutistoimisto Bloombergille, joka kuvaili Niinistöä Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten ”arkkitehdiksi” sekä ”Putin-kuiskaajaksi”.
Niinistö kertoi haastattelussa asiaa kysyneelle toimittajalle, että hän ei juuri nyt näe syytä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putinia.
– Olen sanonut, että olen täysin valmis puhumaan hänen kanssaan, jos siitä on jotain hyötyä, mutta tällä hetkellä emme ole löytäneet sellaista, Niinistö sanoi.
Niinistö sanoi käännekohdan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysajatuksille olleen joulukuun 2021, kun Venäjä vaati Natoa pysäyttämään laajentumisensa ja vetämään joukkojansa Itä-Euroopasta, osoittaen haluavansa maat omaan vaikutuspiiriinsä.
– Se oli käännekohta, koska olimme aina ajatelleet ja sanoneet haluavamme omasta tahdostamme pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana, mutta kuka sitä uskoisi sen jälkeen, kun Putin sanoi, ettemme saa liittyä (Natoon), Niinistö sanoi.
– Kun hän sanoi vaativansa, että Nato ei laajentuisi enää, se tarkoitti käytännössä sitä, että hän halusi Nato-vapaan alueen Venäjän edustalla, Niinistö sanoi.
Washingtonissa Niinistö tapasi torstaina Valkoisessa talossa Yhdysvaltain-virkaveljensä Joe Bidenin. Yhdysvaltain presidentin tapaaminen ei ollut alun perin matkaohjelmassa, mutta vierailu Valkoiseen taloon järjestyi lyhyellä varoitusajalla.
Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen Nato-jäsenyydestä sekä Ukrainan tilanteesta.
– Tein selväksi tukeni Suomen ja Ruotsin pikaiselle liittymiselle Natoon, ja presidentti Niinistö ja minä keskustelimme siitä, että olemme edelleen sitoutuneita tukemaan Ukrainaa, Biden kommentoi tapaamista Twitterissä.
Yhdysvalloissa on erityisesti republikaanipoliitikoiden suunnalta alettu esittää kritiikkiä sen suhteen, paljonko maa käyttää varojaan Ukrainan tukemiseen. Niinistö kertoi saaneensa keskustelusta Bidenin kanssa käsityksen, että Yhdysvallat jatkaa Ukrainan tukemista niin kauan kuin on tarpeen.
– Siinä suhteessa ei tullut mitään kysymysmerkkejä, että kuinka pitkään tai kuinka massiivisesti. Kyllä lähtökohta selvästi on täällä se, että tuetaan ja tuetaan niin kauan kuin tarvetta on, presidentti kommentoi lehdistötilaisuudessa.
Niinistön mukaan Suomi ja Yhdysvallat ovat samoilla linjoilla Ukrainaan tarjottavasta aseavusta.
– Jaamme sen käsityksen, että erityisesti nyt ampumatarvikkeet ja ilmapuolustukseen liittyvät asiat ovat tuiki tärkeitä.
Presidentti kommentoi myös Brysselissä käytyjä Turkin, Ruotsin ja Suomen kolmikantaneuvotteluja. Hän sanoi edelleen odottavansa, että maiden jäsenyydet ratifioidaan ennen heinäkuun Nato-huippukokousta Vilnassa.
– Minun arvioni on edelleen hyvin optimistinen. Me olemme Vilnaan mennessä molemmat jäseniä. Missä järjestyksessä, yhdessä, erikseen, sitä en lähde arvailemaan, presidentti sanoi.