Nato-maa rakentaa uutta liittoumaa – pelot Trumpin ja Putinin sopimuksesta heräsivät
Brittilehti Timesin mukaan Puolan pääministeri Donald Tusk aikoo neuvotella Britannian ja Ranskan kanssa kanssa siitä, miten Ukrainan painostaminen epäedulliseen rauhaan voitaisiin välttää Donald Trumpin noustessa tammikuussa Yhdysvaltain presidentiksi.
Eurooppalaiset diplomaatit pitävät Britanniaa, Puolaa ja Ranskaa keskeisinä eurooppalaisina toimijoina estämään pelätty skenaario, jossa Yhdysvaltain uusi hallinto tekisi Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Ukrainan sotaa koskevan rauhansopimuksen Ukrainan selän takana.
Washington Postin eilisen uutisen mukaan Trump on puhunut puhelimessa Putinin kanssa torstaina ja kehottanut tätä olemaan eskaloimatta Ukrainan sotaa. Kreml kuitenkin kiisti asian jyrkästi maanantaina, Reuters kertoo.
− Tämä on täysin totuudenvastaista. Tämä on puhdasta fiktiota, se on yksinkertaisesti väärää tietoa. Ei ollut mitään keskustelua, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.
Kampanjansa aikana Trump kritisoi toistuvasti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä, kyseenalaisti Yhdysvaltain Ukrainalle antaman sotilasavun ja väitti saavansa valintansa jälkeen 24 tunnissa aikaan rauhansopimuksen Ukrainan ja Venäjän välille.
Zelenskyi soitti viime viikolla onnittelupuhelun Trumpille tämän vaalivoiton jälkeen. Zelenskyi kehui puhelua ”erinomaiseksi”, mutta tarkempia tietoja sen sisällöstä ei kerrottu julkisuuteen.
Lauantaina Trumpin vanhin poika Donald Jr. levitti Instagramissa videota alistuneen näköisestä Zelenskyistä seisomassa Trumpin rinnalla saatetekstillä: ”Sinulla on 38 päivää avustuksen menettämiseen.”
Viikonloppuna Trumpin neuvonantaja Bryan Lanza sanoi BBC:lle, että Zelenskyin pitäisi luopua toivosta saada Krim takaisin Venäjältä. Lanzan mukaan Trump aikoo painostaa Ukrainaa ”realistiseen” rauhannäkemykseen.
Timesin mukaan Puolan pääministeri Donald Tusk tapaa Britannian pääministerin Keir Starmerin Varsovassa tai Lontoossa tällä viikolla ja isännöi Ranskan presidentti Emmannuel Macronia sekä Naton pääsihteeri Mark Ruttea Puolassa.
Tusk yrittää Timesin mukaan varmistaa lännen tuen Ukrainalle eurooppalaisen liittouman kautta, johon kuuluisivat myös Pohjoismaat ja Baltian maat.
− Koordinoimme erittäin intensiivisesti yhteistyötä sellaisten maiden kanssa, joilla on hyvin samanlainen näkemys geopoliittisesta ja transatlanttisesta tilanteesta sekä Ukrainan tilanteesta, Tusk sanoo Timesin mukaan.
− Kukaan ei halua konfliktin kärjistyvän. Samaan aikaan kukaan ei halua Ukrainan heikkenevän tai jopa antautuvan; tämä olisi perustavanlaatuinen uhka Puolalle ja Puolan eduille.
Tuskin yritys rakentaa uutta liittoumaa kertoo siitä pelosta, jota Euroopassa tunnetaan mahdollista Trumpin ja Putinin välistä sopimusta kohtaan. Pelkona on, että rauhansopimus voisi alueluovutusten ja Ukrainan pakotetun puolueettomuuden kautta tuoda voiton Venäjälle.
Tusk työskenteli Trumpin kanssa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana vuosina 2016–2019. Hän on kuvaillut Trumpia ”tyhmäksi” ja sanonut tämän toimivan kaikkea sitä vastaan, mitä Eurooppa edustaa.
Britannia, Puola ja Ranska ovat ratkaisevia eurooppalaisen linjan säilyttämisessä, koska hallituskriisin keskellä painiva Saksa epäröi antaa Ukrainalle lupaa käyttää lännen toimittamia ohjuksia Venäjän alueella sijaitseviin kohteisiin.
Neuvotteluissaan Zelenskyin kanssa Budapestissa torstaina Starmer lupasi Britannian ”horjumattoman” tuen Ukrainan puolustamisen ”tehostamiseksi”. Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell vakuutti viikonloppuna Kiovassa, että Euroopan tuki Ukrainalle tulee jatkumaan.