Näkökulma: Orpon "hallitustakista" ei ole edes valepuvuksi – u-käännös sotessa on kaikkien muljautusten äiti
”Hallitustakki on heitetty sivuun”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on viime päivinä selittänyt kokoomuksen täyskäännöstä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa.
Orpon mukaan hallitussopimus ei ole enää voimassa, ja kokoomus voi sanoa nyt, mitä mieltä se asiasta oikeasti on.
Kokoomus lähtee siis nyt siitä, että mitään hallintouudistusta ei tarvita ja kunnat voivat tehdä itse omat sotensa. Osaamista ja välineet siihen kuulemma on, isoissa kaupungeissa nyt varsinkin.
Tässä kohtaa on hyvä ottaa pieni kertaus siihen, mitä Orpo ja kokoomus sanoivat ennen ja mitä he sanovat nyt:
Välikysymyskeskustelussa 4. huhtikuuta 2017 Orpo sanoi näin:
”On aivan erinomainen asia, että tämä vuosituhannen uudistus etenee. Tämä on aivan välttämätön kahdesta syystä. Ensinnäkään tämän päivän sosiaali- ja terveyspalvelut eivät joka paikassa Suomessa toimi. Tasa-arvo palvelujen saatavuudessa ei todellakaan tämän päivän Suomessa toteudu.”
”…kun meillä sosiaali- ja terveyspalveluiden kysyntä tulee kasvamaan tulevina vuosina ja vuosikymmeninä merkittävästi johtuen meidän ikärakenteesta, niin meidän on pakko uudistaa tämä myöskin tehokkaammaksi ja tuottavammaksi ja paremmaksi, jotta saamme rahamme riittämään”.
Maakuntalakien lähetekeskustelussa 14. maaliskuuta 2018 kokoomusjohtaja totesi:
”Kaikki ovat halunneet uudistuksen. Kaikki ovat halunneet laajemmat, vahvemmat järjestäjät. Kun kuntaperusteinen malli ei ole ollut käytössä enää, kun ei ole kuntayhtymämallia, koska perustuslakivaliokunta totesi sen viime kaudella perustuslainvastaiseksi, ja kun pitää olla vaalit, niin me tulemme automaattisesti tilanteeseen, jossa on suuremmat alueet, vaalijärjestelmä.”
”Me olemme päätyneet nyt 18 alueeseen, mutta samalla me laitamme sinne valtion aluehallintoa, jolla me karsimme valtavan määrän byrokratiaa ja virtaviivaistamme meidän hallintoa.”
”Kyseessä on hallintomalli, joka on paljon yksinkertaisempi kuin nykyinen 300 järjestäjän ja kymmenien ja kymmenien kuntayhtymien malli. Tämä perustuu suoraan demokratiaan.”
Soten kaaduttua tapahtui poliittinen ihme: Orpo ja kokoomus huomasivat olleensa ajamassa jotakin, jota eivät itsekään kannata ja mitätöivät kaiken aiemmin aiheesta sanomansa.
Verkkouutisissa 14.3. Orpo määritteli kokoomuksen uuden kannan näin:
”Meidän pitää keskittyä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen ja lopettaa hallinnon rakentaminen. On tehty kuntauudistusta ja sitten maakuntauudistusta. Keskitytään yksin soteen. Kokoomus ei ole yksin, vaan kaupunkien ja kuntien puolella. On asetuttu perinteiselle kokoomuksen kuntapohjaiselle linjalle.”
”Toivon, että järki voittaa ja tunnustetaan, että tällaisia jättimäisiä uudistuksia ei kannata tehdä. Suomi on niin erilaisten alueiden maa, että on turha tehdä yhtä mallia kaikkialle. Ei tarvita ylimääräistä hallintoa ja veroja.”
”On syntynyt eri puolille maata erilaisia vapaaehtoisuuteen perustuvia kuntien yhteenliittymiä. Siihen me tulemme ohjaamaan ja kannustamaan.”
”Uskon ja luotan siihen, että pystymme tätä kuntien ja kaupunkien kanssa yhdessä rakentamaan. Panin tyytyväisenä merkille, että suurten kaupunkien pohdinnoissa oli paljon samaa kuin kokoomuksen ajattelussa.”
On sinänsä totta, että myös keskusta on heittänyt ikkunasta kokoomuksen perustuslain vastaisen valinnanvapausmallin – jota keskustalaiset ministerit ja kansanedustajat joutuivat moneen kertaan laastaroimaan ja viran puolesta puolustamaan.
Kokoomuksen takinkäännöksessä on kyse kuitenkin paljon isommasta asiasta.
Kokoomus veti vessasta uudistuksen koko fundamentit eli palvelujen kokoamisen kuntia leveämmille harteille demokraattisesti valitun maakuntahallinnon alle – tarjoamatta tilalle muuta kuin markkinavoimia ja kuntien yhtäkkiä levinneitä hartioita. Minne se huoli kustannusten noususta muuten jäi?
Ehkä taustalla on ihan inhimillistä kyllästymistä ja uudistusväsymystäkin, sillä juuri nyt kokoomus ei näytä kovin innokkaalta uudistuspuolueelta. Ilme on kuin työpaikan kyllästyneen ja kyynistyneen pikkupomon, joka heittää organisaatiouudistuksen roskiin ja murahtaa, että ”eiköhän tehdä kaikki niin kuin aina ennenkin”.
Äänestäjien kuluttajansuojan kannalta asiassa on hyvääkin. Sieltä täältä kiristäneen hallitustakin alta paljastui viimein rehellinen suurten kaupunkien marionetti ja terveysfirmojen bulvaani.
Sekin tuli selväksi, että vallassa pysyäkseen kokoomus on valmis myymään vaikka äitinsä. Siksi puolueen äänestämistä harkitsevan espoolaisen saabistinkin voi olla hyvä pohtia, kannattaako käytettyä autoa välttämättä Orpolta ostaa – vaikka aluvanteetkin luvattaisiin kaupan päälle.
Ainakin voi olla hyvä tarkistaa ensin, ovatko takakontissa tunkki ja vararengaskaan tallella.