Naiset innostuivat metsästyksestä ja hankkivat nyt metsästyskortteja – "Määrä on selkeässä kasvussa koko Suomessa"

Hirven ja peuran lihalle riittäisi ostajia, mutta myyjistä on pulaa, riistapäällikkö Harri Hepo-oja sanoo.
Metsästys

Yhä useampi metsästäjä on nainen, Oulun Riistakeskuksen riistapäällikkö Harri Hepo-oja sanoo.

– Naisten, jotka hankkivat metsästyskortin, määrä on nyt selkeässä kasvussa oikeastaan koko Suomessa, Hepo-oja kertoo.

Metsästyskortin hankkivien naisten määrä on Hepo-ojan mukaan nyt selkeässä kasvussa.

Suomessa vajaalla 300 000 ihmisellä on metsästysoikeus ja heistä suurin osa metsästää jollain tavalla. Kokonaisuudessa metsästäjämäärä on Hepo-ojan mukaan hienoisessa laskussa.

Pelkästään Oulun alueella metsästyskortin suorittaa vuosittain vajaa 1000 ihmistä, kun yhteensä metsästäjiä on Oulun alueella 40 000.

– Vanhempia metsästäjiä jää toisesta päästä samaan aikaan pois, kun uusia tulee, mutta kokonaisluku on pysynyt suhteellisen vakaana, Hepo-oja toteaa.

Monet ovat spekuloineet, että joutsenten lisääntyvä määrä vie tilaa muilta linnuilta.

Keskustelua on käyty jo useampi vuosi, vuonna 2016 Kalevan uutisessa maa- ja metsätaloustuottajien MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola ja keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tahtoivat aloittaa joutsenen kannanhoidollisen metsästyksen. Samassa uutisessa Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi haluaisi löytää tilanteeseen muita ratkaisuja.

Hepo-ojan mukaan metsähanhella ja joutsenella on reviirikilpailua ainakin puheissa, mutta sitä ei ole tutkimuksilla todeksi saatu.

– Toisaalta sitä ei kyllä ole tutkittukaan, se voisi olla ihan tutkimuksen aihe, että onko siinä perää, Hepo-oja pohtii.

Hänen mukaansa trendit näkyvät jonkin verran metsästyksessä. Erityisesti luomulihasta ja lähiruuasta ja niiden vaikutuksesta metsästykseen puhutaan.

– Hirven ja valkohäntäpeuran kysyntä kaupassa lisääntyy, Hepo-oja kertoo.

Hänen mukaansa ostajia kyllä olisi, mutta myyjiä ei juurikaan, sillä yleensä metsästäjät käyttävät itse metsästämänsä riistan.

Ensi syksyä Hepo-oja odottaa metsäkanalintujen suhteen toiveikkaana.

– Viime syksynä kanalintukannat jäivät nousuun ja juhannusta edeltävät säät olivat kohtuullisen suosiollisia kanalintujen poikueille, hän toteaa.

Hepo-ojan mukaan riistalaskennat ovat parhaillaan meneillään. Hän kertoo, että vesilintukantalaskelmat on jo tehty ja niistä tulee tietoa parin viikon sisällä.

Riistakolmiolaskennat, joilla mitataan erityisesti kanalintukantoja, alkavat viikon päästä ja tietoa niistä saadaan elokuussa.

Hepo-oja iloitsee kuitenkin, että metsästäjiltä ja marjastajilta on tullut ensikäden tietoa poikueista, jotka ovat onnistuneet hyvin ja olleet hyvinvoivia.