Näin huumeet kulkivat Ruotsiin, kun pandemia pysäytti muun liikenteen

Huumeet

Kun koronapandemia sulki sillat ja lentokentät, huumeiden salakuljettajat löysivät uusia keinoja kuskata kuormansa Ruotsiin.

Länsinaapurin tullille ja rajavartiostolle valkenikin pian, että pienet moottoriveneet kurvailivat öisin ilman valoja Tanskan ja Ruotsin väliä.

Politicon mukaan kävi ilmi, että osalla rahtialuksista oli jopa miehistön jäseniä, jotka heittivät mereen huumepaketteja pienten veneiden kerättäväksi.

Patrik Linden, joka toimii päällikkönä Malmön rajavartiostossa, uskoo viranomaisten paljastaneen vasta jäävuoren huipun salakuljetuksen todellisesta mittaluokasta.

Ruotsin poliisi arvioi, että maahan tuodaan noin 100–150 tonnia laittomia huumeita joka vuosi. Rahassa kyse on noin 1–1,5 miljardin euron kuormasta.

Yleensä suurin osa Ruotsissa myytävistä huumeista kuljetetaan Tanskasta Juutinrauman siltaa pitkin. Merkittäviä kuljetuksia saapuu tosin myös lento- ja meriteitse.

Asiantuntijoiden mukaan huumeiden salakuljetus veneillä yleistyi jo ennen koronapandemiaa.

Lentämisen ja autoliikenteen rajoittaminen kuitenkin vapautti viranomaisten resursseja meriliikenteen valvontaan. Silti huumesalakuljettajien saaminen kiinni merellä on harvinaista herkkua.

Tanskan ja Ruotsin välisen matkan voi taittaa pienellä veneellä vain kymmenessä minuutissa.

Lisäksi alueella seilaa erittäin paljon aluksia aivan laillisilla asioilla.