MT: Yhä useampi maatila hakeutumassa konkurssiin – konkurssitahti voi vielä kiihtyä, etenkin maito- ja nautatilat ovat vaikeuksissa

Asiantuntija suosittelee konkurssia järkiratkaisuna: ”Pitää muistaa, että konkurssin tehnyt voi päästä jopa kolmessa vuodessa veloistaan”
Maatalous

Maatilojen vararikkojen määrän ennakoitiin alkuvuodesta olevan kasvussa ja arvio on Maaseudun Tulevaisuuden lähteiden mukaan osumassa oikeaan, lehti kertoo.

MT:n tammikuussa haastattelemat asiantuntijat arvioivat silloin, että monien tilojen taloustilanne on erittäin heikko ja konkurssien määrä tulee vain kasvamaan. Nyt arvio on vielä karumpi. Osmo Autio Wikli Group Oy:stä kertoo MT:lle, että alkuvuoden aikana hän on joutunut tekemään tiloille velkasaneeraus- tai konkurssihakemuksia likimain ”tila per viikko” -tahdilla. Tämä on kuitenkin vasta jäävuoren huippu.

– Meillä on tälläkin hetkellä 12–13 tilan jono, lähes kypsiä tapauksia kaikki. Niissä konkurssia tulee ennemmin tai myöhemmin hakemaan joko verottaja, velkojat tai nykyään yhä useammin viljelijä itse, Autio sanoo.

Aution mukaan moni tila sinnittelee vielä odottaen markkinatilanteen paranemista esimerkiksi Venäjän-viennin osalta, mutta pelkää odotusten olevan turhia.

– Pahaa pelkään, että niin vain ei tapahdu. Kun isännät ja emännät lopulta tajuavat tilanteensa, konkurssihakemukset vain lisääntyvät entisestään. Tilanteessa on kyse enää siitä, milloin hermot pettävät.

Pahinta Aution mukaan on se, että maataloutta rahoittavat pankit tuntuvat tiedostavan tilanteen, mutta varovaisuussyistä eivät halua keskustella asiasta julkisesti. Se vain pitkittää vääjäämätöntä.

Nyt ongelmia on erityisesti maitotiloilla, seuraavana ovat luultavasti edessä nautatilat.

Vaikka tilan taloustilanne näyttäisi täydelliseltä umpikujalta, monen viljelijän silmissä konkurssi tuntuu täysin mahdottomalta ratkaisulta, MT kirjoittaa. Pelkona on oman maineen meno ja naapurien reaktiot.

Autio kuitenkin rohkaisee viljelijöitä näkemään konkurssin ulospääsynä umpikujasta.

– Pitää muistaa, että konkurssin tehnyt voi päästä jopa kolmessa vuodessa veloistaan. Jos on nyt 45-vuotias, ehtii vielä hyvin rakentaa uuden elämän.

MT:n juttu.