Miten toimia, jos Venäjän hyökkäys Ukrainaan mietityttää lasta? – Näin asiantuntija neuvoo vanhempia
Uutistulva Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan voi ahdistaa lapsia ja nuoria. Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelimien ja digitaalisten palveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo, miten asiasta kannattaa keskustella lasten ja nuorten kanssa.
Miten Ukrainan sotatilanteesta kannattaa puhua lapsen kanssa?
– Aikuisen kannattaa toimia kuuntelijana ja kysyjänä. Kysy, mitä lapsi ajattelee ja miltä lapsesta tuntuu. Jos lapsi pelkää, kysy konkreettisesti, mitä hän pelkää. Lapsen kysymyksiin kannattaa vastata rehellisesti, mutta älä lietso turhaa pelkoa.
– Yritä pysyä rauhallisena. Sillä on väliä, miten aikuiset puhuvat tästä asiasta keskenään lapsen kuullen. Jos aikuiset ovat hirveän hätääntyneitä, voivat nämä tunteet tarttua myös lapseen.
– Lapselle kannattaa kertoa, että tässä on kyse valtioiden välisestä konfliktista, eikä siitä voi syyttää näissä maissa asuvia yksittäisiä ihmisiä.
– On myös tärkeää ylläpitää arkea poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Lasta ja nuorta kannattaa irrottaa aiheen seuraamisesta ja kiinnittää tavalliseen elämään. Se voi olla hyödyllistä esimerkiksi ahdistuneelle nuorelle.
Miten asiassa kannattaa toimia eri-ikäisten lasten kanssa? On hyvin erilaista puhua tilanteesta alle kouluikäisen ja alakoulun viimeisiä luokkia käyvän lapsen kanssa.
– Lapsi on ikävaiheensa ohella myös yksilö. On tärkeä kysyä lapsen ajatuksia ja tuntemuksia ja vastata sen mukaan, mitä lapsi tai nuori sanoo. Jos lapsen taustalla on esimerkiksi aiempia traumaattisia kokemuksia, voi tilanne laukaista menettämisen pelkoa.
– Sanoisin silti, että asiasta ei ole tarpeellista keskustella pienten lasten kanssa, jotka eivät vielä seuraa itsenäisesti mediaa tai eivät kuule asiasta ystäviltään.
– Lapsen lähellä olevat aikuiset tuntevat lapsen reagointitavat ja taustat parhaiten.
Miten lohdutan tilanteesta ahdistunutta lasta?
– On tärkeää yrittää olla rauhallinen ja turvallinen aikuinen lapselle. Omalla olemuksellaan voi auttaa lasta ja nuorta paljon.
– Anna lapselle mahdollisuus käsitellä asiaa omalla tavallaan. Jos lapsi haluaa purkaa ahdistustaan esimerkiksi piirtämällä, kannattaa siihen antaa mahdollisuus.
– Aikuista voi provosoida, jos lapsi tai nuori esimerkiksi vitsailee ja pilailee tilanteella. Huumori voi olla heille kuitenkin tapa käsitellä asiaa. Myös sitä pitää ymmärtää.
– Jos lapsella on taustallaan vaikeita kokemuksia tai isoja menetyksiä tai hänen pelon ja ahdistuksen tunteensa ovat voimakkaita, on hyvä seurata lapsen vointia tarkemmin. Näissä tilanteissa kannattaa konsultoida myös ammattilaista matalalla kynnyksellä.
Entä kuinka puhun lapselle, joka pelkää sotilaallista hyökkäystä Suomeen?
– Aikuisen on hyvä välittää lapselle turvaa ja toivoa. Lapselle voi kertoa, että vaikka tilanne Ukrainassa on vakava ja järkyttävä, meillä ei ole Suomessa hätää. Lapsi on turvassa. Yksikään lapsi ja nuori ei hyödy siitä, että heille annetaan kannettavaksi kuormia, joihin he eivät voi vaikuttaa.
– Meillä on Suomessa myös lapsia ja nuoria, joilla ei ole turvallista aikuista. Toivon ja luotan siihen, että myös kouluissa avataan keskustelua aiheesta.
Lähes kaikilla kouluikäisillä on omat puhelimet, joista voi lukea uutisia reaaliajassa. Miten lasta voi suojella raskaiden uutisten tulvalta?
– Keskustele lapsen kanssa säännöllisesti siitä, minkälaista tietoa on olemassa ja miten tiedon todenperäisyyttä arvioidaan. Lapsen kanssa voi myös pohtia, kannattaako avata esimerkiksi ahdistavan otsikon takana olevaa uutista.
– Lapsen on saatava keskustella turvallisen aikuisen kanssa, jos heidän vastaansa tulee pelottavaa tai ahdistavaa uutisointia. Lapsi tarvitsee aikuisen tukea tunteidensa hallinnassa. Tämä pätee myös muuhun katastrofiuutisointiin.
– Perheissä kannattaa pohtia ahdistavan uutistulvan rajoittamista. Televisiota ei tarvitse pitää auki yleisissä tiloissa koko ajan. Myös aikuinen voi pohtia, kuinka monta kertaa päivässä hänen on olennaista kuulla tai lukea näistä tapahtumista.
Mitä huoltajien ja muiden aikuisten kannattaa ehdottomasti välttää?
– Sotatilanne voi olla hyvin ahdistava myös aikuiselle. Puhu toisen aikuisen kanssa tästä tilanteesta ennen kuin puhut lapsen kanssa. Näin vältät mahdollisten omien ahdistusten tunteiden siirtymisen lapseen.
– Muista myös, että kaikki lapset eivät välttämättä reagoi tilanteeseen millään tavalla. Myös heillä on oikeus elää omaa arkeaan, eikä heitä kannata pakottaa reagoimaan tilanteeseen jollain tavalla.