Ministerit penäsivät koronapassin käytön laajentamista ja rajavalvonnan tiukennuksia ennen koronaneuvotteluita

Hallitus neuvotteli koronatilanteesta ja omikronmuunnoksesta
Koronatoimet

Synkentynyt koronatilanne veti tiistaina Säätytalolle kokoontuneet ministerit vakaviksi. Monen viesti tuntui olevan, että tilanne on heikentynyt ja syytä toimiin on nopeasti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi toimittajille Säätytalolla, että hallituksella on vahva tahtotila toimia nopeasti koronatilanteen suhteen. Kiuru ei vielä kommentoinut tarkemmin, millaisia toimia hallitus on mahdollisesti suunnitellut. Hän kuitenkin sanoi, että rajojen terveysturvallisuuden tehostaminen on varmasti jo loppuviikosta asialistalla.

Sunnuntaina hallitus päätti kieltää ulkomaisten matkailijoiden maahantulon ulkorajoillaan tietyistä eteläisen Afrikan maista, joissa koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen on havaittu leviävän.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan on selvää, että omikronmuunnos leviää Suomeen.

–  Mutta kysymys on siitä, miten me pystyisimme hidastamaan muunnoksen leviämistä, kun emme tiedä tarkkaan, minkä tyyppinen se on ja mitä se aiheuttaa.

Hallituslähteiden mukaan hallituksen piirissä on kartoitettu erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja, jopa rajojen sulkemista tai sisärajatarkastusten palauttamista.

Säätytalossa neuvottelevalla hallituksella oli runsaasti koronaan liittyviä asioita pöydällä. Aiheina ovat epidemiologinen tilannekuva, rokotustilanne ja uusi omikronmuunnos.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) poti lieviä flunssaoireita ja osallistui siksi tiistain neuvotteluihin etäyhteyksin. STT tavoitteli Marinia kommentoimaan koronatoimiin liittyviä asioita, mutta Marin ei ollut vielä ainakaan alkuillasta tiistaina vastannut.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) piti valitettavana, että yhä niin moni suomalainen ei pidä koronarokotusta tarpeellisena.

–  Sen tulokset nähdään myös tehohoidon kuormituksessa. On hyvä täällä tänään arvioida erityisesti tätä rokottamista hoitohenkilöstön osalta, josta saamme ymmärrettävää palautetta kansalaisilta niiden ihmisten läheisiltä, joiden rakas ihminen on vaikkapa hoivakodissa, Saarikko sanoi saapuessaan Säätytaloon.

Hän sanoi, että tautitilanne vetää vakavaksi.

–  Erityisesti huolestuttavat uutiset omikronista, viruksen uudesta muunnoksesta.

Saarikko sanoi toivovansa, että hallitus saa muunnoksesta kaiken sen tiedon pöytään, mitä tähän mennessä varmasti voidaan kertoa.

Saarikko sanoi haluavansa neuvotteluissa keskittyä myös koronapassiin ja edellytyksiin sen laajentamisesta mahdollisimman pikaisella aikataululla. Se on hänestä paras tapa pitää Suomea auki ja myös taloudellisesti kestävä ratkaisu.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi toivovansa, että koronapassin käyttöä laajennettaisiin. Hän kertoi myös toivovansa, että kolmansien rokoteannoksien jakelua vauhditettaisiin.

Kolmansien rokoteannoksien kiireellisyydestä on ollut myös asiantuntijoiden kesken viime päivinä vääntöä julkisuudessa.

Hallitus oli todennäköisesti pohtimassa neuvotteluissaan myös sitä, tulisiko alueiden toimenpidevalikoimassa olevia rajoituksia laajentaa ulkona järjestettäviin yleisötilaisuuksiin, ryhmäliikuntaan, joukkueurheiluun, laulutilaisuuksiin sekä kaukoliikenteen juna- ja bussiliikenteeseen.