Ministeri Paateron mukaan hallitus ei kiirehdi sote-ulkoistusten purkua, kertoo Uutissuomalainen – aluevaltuustojen aloittaessa toinen tilanne

Sote-uudistus

Hallitus ei kiirehdi sote-ulkoistusten purkamista ennen hyvinvointialueiden aloittamista 2023, kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo, kirjoittaa Uutissuomalainen.

Sopimusoikeuskin rajoittaa tätä. Yleensä ulkoistussopimukset ovat monivuotisia, ja purkamistilanteissa edellytetään siirtymäaikaa.

Joillakin tulevilla hyvinvointialueilla kunnat tai kuntayhtymät ovat solmineet sote-palvelujen laajasta järjestämisestä yksityisen terveysyrityksen kanssa, Uutissuomalainen kirjoittaa. Ainakin osassa alueista on epäselvyyttä siitä, voiko tällainen ulkoistus jatkua sote-uudistuksen jälkeenkin.

– Sopimukset, jotka ovat olemassa, siirtyvät hyvinvointialueille. Jos sopimuksissa on sellaisia osia, jotka eivät mene nykylain mukaan, ne neuvotellaan uudestaan, Paatero sanoo medialle.

Neuvotteluaikaa on siis vielä ensi vuosi.

– Yritysten toiminnan sisällöistä ei kaikista ole tietoa – minulla ainakaan. Sisältö vaikuttaa siihen, miten tulevaisuudessa käy, ministeri toteaa Uutissuomalaiselle.

Oleellista Paateron mukaan on se, onko sopimusten piirissä sellaisia viranomaistehtäviä, joiden hoidosta yli puolet olisi yksityisen yrityksen hoidettavana.