Ministeri Lintilä: On varauduttava sähköpulaan

Energia

Vaikka Suomessa on yleisesti ottaen luotettava ja vakaa sähkönsaanti, myös sähköpulaan on varauduttava, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo.

Hänen mukaansa tehoreserviä on myös tulevaisuudessa voitava hankkia tarpeen mukaan.

Tehoreservi otetaan käyttöön tilanteissa, joissa suunniteltu sähkönhankinta ei riitä kattamaan ennakoitua sähkönkulutusta.

Lintilä esitteli tiistaina eduskunnassa EU-sääntelystä johtuvia muutoksia tehoreservilakiin.

– Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tehoreservilakia muun muassa siten, että tehoreserviin voitaisiin hyväksyä sähköntuotannon ja kulutusjouston lisäksi myös energiavarastoja.

Lintilän mukaan hallitus haluaakin turvata tehoreservin katkeamattoman toiminnan.

Vihreiden Atte Harjanne totesi, että sähköä on sinänsä hyvin suoraviivaista tuottaa vähäpäästöisesti tuulivoimalla, aurinkovoimalla, ydinvoimalla ja vesivoimalla.

– Olennaista on, että tätä päästötöntä tuotantoa rakennetaan nopeasti, riittävästi lisää.

– Tämä hallituksen esitys on tietynlainen oma palasensa siinä, että huolehditaan siitä, että samaan aikaan kun me putsataan meidän energiantuotanto pois fossiilisista ja muuten epäekologista energialähteistä, me huolehditaan siitä, että sitä sähköä on tarjolla silloin, kun sitä tarvitaan. Oikein hyvä esitys.  

Keskustan Hannu Hoskonen piti erinomaisena sitä, että tehoreserviin ja yleensä sähköntuotannon kriisitilanteiden hallintaan kiinnitetään huomiota.

Hän kuitenkin tarttui Harjanteen puheisiin.

– Tässä pitää nyt pikkusen jäitä hattuun. Kun puhutaan tuulivoimasta, niin aivan kuten edustaja (Juha) Mäenpää hyvin kuvasi, ei tuulivoima ratkaise mitään. Silloin kun meillä on 30 astetta pakkasta, niin missään ei tuule, se on ihan varmaa.  

Etenkin turpeen energiapolton alasajaminen on jäänyt Hoskoselle hampaankoloon.

– Minä yritän puolustaa sitä, että olisi kotimaista energiaa. Mistä sitä ottaa? Ei kissan nahkoilla tätä ongelmaa ratkaista.