Ministeri Kosonen korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelmasta: "Meillä ei ole varaa hukata yhdenkään kykyjä, intoa ja luovuutta"

Koulutus

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on tänään asettanut professori Laura Kolben johtaman ohjausryhmän, selvityshenkilön sekä tiedepaneelin tekemään korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelmaa.

Suunnitelman taustalla on yksi koulutuspolitiikan keskeisistä tavoitteista eli mahdollisuuksien tasa-arvo.

– Pienenä kansakuntana meillä ei ole varaa hukata yhdenkään kykyjä, intoa ja luovuutta, Kosonen muistuttaa facebook-postauksessaan.

Koulutuksella on Kosossen mukaan vahva yhteys moniin hyvinvoinnin ulottuvuuksiin, kuten tuloihin ja terveyteen.

– Valitettavasti sukupuoli, asuinpaikka, vanhempien koulutustausta, ammatti ja tulotaso näyttävät ohjaavan nuoren koulutuspolkua myös Suomessa. Lisäksi korkeakouluissa ovat aliedustettuina muun muassa maahanmuuttajat ja maahanmuuttajataustaiset sekä vammaiset ja toimintarajoitteiset opiskelijat, hän kirjoittaa.

Myös korkeakoulutuksen alueellisella sijainnilla on ministerin mukaan ratkaiseva merkitys.

– Se millaista koulutusta eri alueilla on tarjolla vaikuttaa siihen, mille aloille nuoret hakeutuvat opiskelemaan, hän muistuttaa.

Yksi koulutuspolitiikan keskeisistä tavoitteista on mahdollisuuksien tasa-arvo. Se, että jokaisella olisi asuinpaikasta,…

Julkaissut Hanna Kosonen Perjantaina 26. kesäkuuta 2020