Ministeri Kiuru: Esitys uudesta maahantulomallista on tarkoitus antaa huomenna

Politiikka

Matkailun avaamiseen liittyvä lakiesitys on tarkoitus antaa huomenna. Asiasta kertoi eduskunnan kyselytunnilla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Laki on ollut valmisteilla sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kiurun mukaan uudella maahantulomallilla pyritään varautumaan Suomen rajoilla siihen isoon muutokseen, josta hallitus kertoi tänään.

–  Eli käytännössä myös turistit ovat jatkossa tulossa.

Hallitus päätti tänään, että jatkossa vapaa-ajan matkailu EU- ja Schengen-alueelta sallitaan, jos maahantulija voi esittää todistuksen saamastaan hyväksytystä koronarokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista.

Kiurun mukaan uuteen maahantulomalliin on tehty lausuntokierroksen palautteen perusteella muutoksia. Lakiluonnos sai merkittävää kritiikkiä varsinkin matkailualalta.

Jos matkustaja on liikkeellä pelkällä negatiivisella ennakkotestituloksella tai hän on saanut vain yhden rokotteen, hän joutuisi käymään uudessa testissä Suomessa kolmen vuorokauden kuluttua ja hänen tulisi olla tällä välin omaehtoisessa karanteenissa.

Lain saamisella voimaan on kiire, sillä eduskunta on jäämässä juhannuksen jälkeen istuntotauolle. Niihin aikoihin myös matkailusesonki alkaa olla kuumimmillaan.