Ministeri Hanna Kososelta sympatiaa koronakevään korkeakouluhakijoille – “vaatinut varmasti joustavaa mieltä“

Koulutus

Opiskelijaliike on kavahtanut yliopistojen ja korkeakoulujen tekemiä muutoksia tämän kevään opiskelijavalintoihin.

Esimerkiksi ylioppilaskuntia edustava SYL syyttää yliopistoja hakijoidensa laiminlyömisestä, kun ne lisäävät monella alalla todistusvalintaa jopa 70 prosenttiin.

Lisäksi perinteisiä pääsykokeita on peruttu koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) korostaa Suomenmaalle, että valintakokeet kuuluvat korkeakoulujen autonomian piiriin.

Hän ymmärtää muutoksiin pettyneitä hakijoita, mutta uskoo korkeakoulujen harkinneen asiaa tarkkaan.

– Korkeakoulut ovat perustelleet päätöksiään terveydellä ja turvallisuudella. Ei kukaan haluaisi, että pääsykoetapahtumasta tulisi viruslinko – sen verran vaarallisesta taudista on kysymys.

Kososen mukaan opetusministeriö, Opetushallitus, korkeakoulut ja THL ovat käyneet jatkuvasti keskustelua koronavirusepidemian aikana.

– Olemme käyneet korkeakoulujen kanssa keskustelua tilannekuvasta, mutta päätökset valintaperusteista ja niiden muutoksista tekevät lain mukaan korkeakoulut. Korkeakoulut ovat varmasti parhaaseen mahdolliseen tietoon nojautuen pyrkineet pääsemään mahdollisimman oikeudenmukaisiin lopputuloksiin, ministeri uskoo.

Kososelta heruu sympatiaa keväällä korkeakouluihin hakeville abeille.

Ikäluokka on kohdannut koulupolullaan niin lukion uuden opetussuunnitelman, sähköiset ylioppilaskirjoitukset, korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen kuin koronan edellyttämät muutokset ylioppilaskirjoituksiin ja korkeakoulujen opiskelijavalintoihin.

– Tämä on varmasti vaatinut joustavaa mieltä sekä luottoa siihen, että asiat lopulta järjestyvät, ministeri pohtii.

Kosonen korostaa, että koronatilanteen luomasta epävarmuudesta huolimatta nuoret voivat katsoa tulevaisuuteen luottavaisina.

– Ihan hetki sitten Suomessa oli kova pula työvoimasta ja olen varma, että Suomi tarvitsee osaajia myös tämän kriisin jälkeen.