Matti Vanhanen laski kokoomuksen työpaikkojen hinnaksi 180 000 euroa kappale – ”En ymmärrä, miten sellainen oli päässyt heillä läpi”

Eduskuntaryhmän kesäkokous

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei niele kokoomuksesta esitettyä kritiikkiä jakopolitiikasta budjetin valmistelussa.

Vanhasen mukaan kokoomuksen esittämällä miljardin euron tuloveroalennuksella saatavat työpaikat maksaisivat 180 000 euroa kappaleelta.

– Se jos joku on äärimmäisen tehotonta jakopolitiikkaa. En ymmärrä, miten sellainen oli päässyt heiltä läpi, Vanhanen sanoi Suomenmaalle saapuessaan Hämeenlinnaan keskustan eduskuntaryhmän kesäkokoukseen.

Kesällä Vanhanen on rakentanut Nurmijärvellä uutta taloa kaiken sen ajan, jonka on muilta töiltään ehtinyt.

– Varsinainen talopaketti tulee syyskuun lopussa, mutta sitä ennen on takapihalle kolme rakennusta tehty. Ne on nyt sateensuojissa kaikki.

Vanhanen myöntää, että valtion budjetin rakentaminen haittaisi talon rakennustöitä jonkin verran.

– Mutta ei liikaa. Suunnilleen on saatu se tehtyä, mikä tähän mennessä kesää oli tavoitteena.

Lepoaikaa ei Vanhasen mukaan jäänyt yhtään.

– Kolme viikkoa oli kesälomaa, mutta se meni täysin rakentamisessa. Mutta omalla tavallaan se on lepoa, se on niin toisenlaista. Siinä pitää katsoa vaan, ettei naulapyssyllä ammu peukaloon, keskittyä siihen.

Myönteinen kesäyllätys valtiovarainministerille on ollut, että tuoreiden tilastojen mukaan Suomi on selvinnyt taloudellisesti pandemian ensimmäisestä aallosta selvästi muuta maailmaa paremmin.

– Se on todiste siitä, että meillä osattiin tätä epidemiaa hoitaa verraten hyvin ja se suoraan heijastuu myös siihen, että myöskään taloudelliset menetykset eivät ole niin suuria.

Vanhanen pelkää kuitenkin kansantaloudelle myöhemmin viennin heikentymisestä tulevaa laskua, joka saattaa tulla vasta ensi vuoden puolella.

Vanhanen aikoo osallistua keskustan hajautettuun puoluekokoukseen Uudenmaan piirin kokouspaikalla ministerin roolissa.

– Sieltä on etäyhteys ja käytän sieltä puheenvuoroja aina tarpeen mukaan.

Vanhanen uskoo, että kokouksen juoksutus onnistuu teknisesti. Hänen mukaansa keskusta on edistynyt tuntuvasti digitaalisuudessa korona-aikana, kun kokouksia on pidetty netissä.

– Mutta tietysti se, että parikymmentä salia yhdistetään toisiinsa, on melkoinen harjoitus.

Vanhasen mukaan poikkeusaika voi parhaimmillaan lisätä etäyhteyksien käyttöä myös puolueen normaalitoiminnassa.

– Voi sanoa, että keskustalle etätyö ja etäkokoukset ovat rakas laji. Ei olla paikkaan sidottuja, voidaan asua ympäri Suomea ja osallistua tasavertaisesti.