Matti Vanhanen laati vaalikoneen keskustan puheenjohtajaehdokkaille: “Peukutatko samana viikonloppuna sekä Prideä että Suviseuroja?“

Keskusta

Keskustan puheenjohtajana itsekin toiminut kansanedustaja Matti Vanhanen on laatinut oman ”vaalikoneensa” puheenjohtajaehdokkaiden ja puolueväen avuksi.

Suomenmaan blogissaan Vanhanen toteaa, että vastakkainasettelut tuntuvat hallitsevat ja aatteellinen ideaali törmää yhä useammin valtiontalouden reunaehtoihin.

– Ajan haasteista yhä useampaan olisi järkevintä vastata kansainvälisellä yhteistyöllä, mutta yhä useammat kokevat sen vaarantavan kansallisvaltiota, hän kirjoittaa.

Kysymyksiä on yhteensä 25.

Liikkeelle lähdetään Santeri Alkiosta, joka – erityisesti romaaneissaan – patistaa surkeaa elämää viettäviä ottamaan itseään niskasta kiinni, menemään maatalouskurssille ja tarttumaan heti lapioon ojien avaamiseksi ja vasaraan rikkoutuneen ladon oven korjaamiseksi.

– Miten tämä omatoimisuutta ja itsekasvatusta korostava alkiolaisuus istuu nykyaikaan, jossa kaikessa huudetaan valtiota ja veronmaksajien rahoja apuun?

Turvapaikanhakijoihinkin on otettava kantaa:

– 1990-luvun alussa pelkäsimme, että naapuristamme saattaisi tulla jopa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita maahamme. Pitäisikö Keskustan ajaa EU:ssa järjestelmää, jossa tällaisissa yksittäisissä kriiseissä, joita kyseinen jäsenmaa ei kykene itse ennaltaehkäisemään, muut jäsenmaat auttaisivat esim. Suomea?

Entä minkä ohjeen ehdokkaat antavat kuntapäättäjille, kun kylän koulun oppilasmäärä uhkaa pudota alle 20 oppilaan?

– Mielensäpahoittaminen on saanut politiikkaa liikuttavan voiman. Miten hallitset sitä, että puhe eläkejärjestelmän rahoitushaasteista ei käänny eläkeläisten syyllistämiseksi, sähköautoilun visiointi ei muutu vanhalla Volvolla ajavan mielen mustumiseen tai syntyvyyden puolesta puhuminen naisten esineellistämiseksi?

– Kun vuokra-asumisen kulut Helsingissä nousevat, niin pitääkö nostaa asumistukea, säätää vuokrasääntely, lisätä kilpailua vuokra-asuntojen lisäämiseksi vai kehittää muuta Suomea, jossa asuminen on halvempaa?

Helpompaa ei seuraa jatkossakaan

– Miten vahvistat perheitä perustavien tulevaisuudenuskoa?

– Kun vastakkainasettelu tuntuu olevan poliittisen kannatuksen käyttövoima, niin tekisitkö Keskustasta leimallisesti ainoan pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen edunvalvojan?

– Liikennettä verotetaan nyt erityisesti polttoaineen kulutuksen eli käytännössä ajetun matkan mukaan. Tämä on maaseudun kannalta varmaan pahin verotustapa. Olisitko valmis ottamaan vetovastuun suuresta uudistuksesta, joka siirtäisi veron ajojen seurantaan paikannuksen perusteella? Silloin yksityisteillä ja sorateillä ajavia verotettaisiin murto-osalla kaduilla ja moottoriteillä ajaviin verrattuna? Ministeri Bernerin väyläyhtiöidean rahoitusmalli lähestyi tätä, mutta vastustajat onnistuivat leimaamaan idean päinvastoin maaseudun viholliseksi.

Loppusuoralla kysymys numero 23 vaikuttaa jo vähän helpommalta:

– Lataatko someen mieluummin lomakuvia Nizzan rantakahvilasta vai nuotiokahvilta Kolilla?

Sen jälkeen ehdokkaiden on paneuduttava vielä viimeiseen kysymykseen:

– Mistä sinulle keskustalainen identiteettisi muodostuu?