Marin ja Kulmuni: Valtiovarainministeriön kansliapäällikön valintaa ei enää avata

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön paikkaa ei avata uuteen hakuun, vahvistavat pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Kulmuni sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että valtiosihteeri Martti Hetemäen seuraaja valitaan virkaa hakeneiden viiden pätevän henkilön joukosta.

– Prosessi on edelleenkin kesken, hakua ei avata. Olen myös oikeuskanslerin kanssa konsultoinut ja käynyt keskustelua siitä, että prosessi menee juridisesti oikein, Kulmuni selvitti.

Pääministeri Marin muistutti, että kyseessä on yksi maan vaikutusvaltaisimmista ja merkittävimmistä virkamiestehtävistä, mutta hakemuksia tehtävään tuli verrattain vähän.

– Jos katsotaan esimerkiksi muihin kansliapäällikköpaikkoihin hakemusten määriä, ne ovat moninkertaiset, kymmeniä hakijoita.

Pääministerin mukaan muun muasssa tämän vuoksi haluttiin selvittää oikeuskanslerilta, voisiko hakua jatkaa ja avata sen uudelleen, jotta saataisiin enemmän hakijoita.

Asiassa päädyttiin Marinin mukaan kuitenkin oikeuskanslerin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen siihen, että hakua ei jatketa, vaan paras ehdokas valitaan virkaa hakeneiden joukosta.

Mahdollisesta haun jatkamisesta kertoi aiemmin , jonka mukaan nimitys on viivästynyt SDP:n ja keskustan poliittisten erimielisyyksien vuoksi.

HS:n mukaan keskustalle sopisi kansliapäälliköksi nykyinen VM:n hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, mutta SDP:lle hän ei käy, eikä puolue ole kovin tyytyväinen muihinkaan hakijoihin.

Iltalehti uutisoi torstaina, että kansliapäällikkönimityksessä operoi syksyllä silloinen pääministeri Antti Rinne (sd.). joka ei ollut tyytyväinen tehtävää hakeneiden nimilistaan. IL:n mukaan keskusta närkästyi Rinteen toiminnasta.

Virkaan ovat hakeneet Nergin lisäksi VM:n talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) ja VM:n rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen.

Nykyisen kansliapäällikön Hetemäen on tarkoitus siirtyä työelämäprofessoriksi Helsinki Graduate School of Economicsiin huhtikuun puolivälissä.