Marin IL:n tentissä: Olen ymmärtänyt, että moni ei pidä ateriaetua kohtuullisena

Politiikka

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, ettei aio jatkossa käyttää kohuttua ateriaetua, koska hänellä ei ole aikaa päivätolkulla selventää julkisuudessa perheensä ruokailuja. Marin sanoo käyttävänsä aikansa mieluummin työtehtäviensä hoitamiseen.

Marin kommentoi asiaa Iltalehden (IL) vaalitentissä keskiviikkona.

–  Mielestäni on kohtuullista, että pääministeri saa avun ja tuen arkeensa hyvin vaativassa tehtävässä. Mutta olen ymmärtänyt, että moni ihminen ei tätä (ateriaetua) pidä kohtuullisena, Marin sanoi.

Uutisoinnin keskiössä ei tosin ole ollut se, onko pääministerillä oikeus apuun arjessaan vaan se, onko etu ollut lakiin perustuva, pitäisikö pääministerin saaman ateriaedun olla veronalaista ja kuka päätöksen edun antamisesta on tehnyt.

Marin kertoi, että ateriaetuun liittyvien asioiden selventämiseen medialle on kulunut hyvin paljon aikaa sekä häneltä itseltään että hänen esikunnaltaan.

Valtioneuvoston kanslian (VNK) mukaan Marin on viime vuoden tammikuusta lähtien käyttänyt pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa asumiseen liittyviä ravitsemispalveluja 14  363 euron edestä, eli keskimäärin 845 eurolla kuukaudessa. Summa sisältää sekä aamiaistarvikkeita että kylmänä toimitetut ateriat.

VNK on pyytänyt Verohallinnolta lausuntoa Kesärannan palveluiden veronalaisuudesta. Marin on pyytänyt keskeyttämään hankinnat menettelyn selvittämisen ajaksi. Hän on myös kertonut maksavansa ateriaetuunsa liittyvät kulut itse, koska etuun liittyy epäselvyyksiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi IL:n tentissä pitävänsä hyvänä, että asia selvitetään. Hän kuitenkin sanoi, että koko yhteiskunta on käyttänyt huomattavan paljon aikaa ja energiaa asian puimiseen.

–  En ole aivan varma, onko se niin sanotusti yleisen edun mukaista, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen Petteri Orpo toivoi avoimuutta tiedottamiseen. Orpon mielestä hallituksen toiminnassa on ollut nähtävissä, että tietoja kerrotaan julkisuuteen, jos se hyödyttää hallitusta.

–  Mutta sellaiset (tiedot), jotka ovat huonompia, ne jäävät kertomatta tai jopa julistetaan salaiseksi, Orpo sanoi.