Maria Ohisalo ei vielä paljastanut Suomen kortteja turvapaikkavääntöön

Ensimmäinen työpäivä vei uuden sisäministerin Luxemburgiin EU-kokoukseen
EU

Suomen kortit vaikeaan puristukseen EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta pysyvät vielä piilossa muutama viikko ennen puheenjohtajakauden alkua.

Sisäministeri Maria Ohisalo esitteli Suomen puheenjohtajakauden teemoja perjantaina Luxemburgissa, ensimmäisenä työpäivänään ministerinä.

– Tulemme tuomaan esille Suomen sovittelijan roolia, jotta saataisiin luotua yhteistä luottamuksen henkeä, Ohisalo kertoi.

Jo seuraavassa EU:n sisäministerien kokouksessa Ohisalo on johtamassa puhetta, koska Suomi aloittaa EU:n vaihtuvana puheenjohtajamaana heinäkuun alussa.

Kansliapäällikkö Ilkka Salmi kertoi Luxemburgissa, että suomalaisvirkamiehet ovat ennalta tunnustelleet jäsenmaiden kipupisteitä. Ehdottomasti vaikein kysymys on se, miten jäsenmaat jakavat vastuuta, jos yhteen maahan kohdistuu poikkeuksellinen maahanmuuttopaine.

EU-maiden solidaarisuus – tai sen puute – on jumittanut Dublin-järjestelmän uudistamista pitkään.

– Tämä on varmasti yksi vaikeimpia kysymyksiä. Meidän pitää käydä perusteellinen keskustelu uuden ministerin ja hän sitten koko valtioneuvoston näkökulmasta siitä, mitä tullaan esittämään, Salmi kertoi.

Rinteen hallitus ei sido käsiään hallitusohjelmassaan, vaan liikkumavaraa on jätetty Sipilän hallitusta enemmän.

Sipilän hallituksen tiukkana kirjauksena oli, että turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen on perustuttava vapaaehtoisuuteen. Kirjaus ajoi Suomen vieraaseen viiteryhmään, ja sisäministerinä vuonna 2015 toiminut Petteri Orpo (kok.) joutui pidättäytymään äänestämästä, kun sisäisten siirtojen ohjelmasta päätettiin.

Lopulta Suomi silti otti kaikki sille Italiasta ja Kreikasta osoitetut noin 2 000 turvapaikanhakijaa.

Vielä perjantaina ei kuultu vastausta siihen, esittäisikö Suomi muille EU-maille pakollista vai vapaaehtoista vastuun jakamista.

Suomenlahden vastarannoilla Suomessa ja Virossa johdetaan maahanmuuttopolitiikkaa lähivuodet varsin erilaisista lähtökohdista.

Ohisalon lisäksi myös Viron sisäministeri Mart Helme osallistui perjantaina ensimmäiseen EU-maiden sisäministerikokoukseensa. Helme on myös maahanmuuttovastaisen populistipuolueen Ekren johtaja.

Hyvää suomea puhuva Helme sanoo, ettei Euroopan unioniin voi tulla turvapaikkajärjestelmää, jossa jäsenmaat velvoitettaisiin ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita toisesta jäsenmaasta. Päätösten on hänen mukaansa perustuttava vapaaehtoisuuteen.

– Mistään ei ole vielä sovittu. Luulen, että Suomen johdolla käydään todelliset keskustelut, Helme ennakoi.

Viron kanssa samoilla linjoilla ovat hänen mukaansa ainakin Puola, Unkari, Tshekki ja Latvia.

Suomenlahden eteläpuolelta toivotaan, että Suomi kuuntelee eri kantoja.

– Suomalaiset ovat aina olleet rakentavia. Luulen, että Suomi tulee olemaan hyvä puheenjohtaja. Olen varma siitä. Puheenjohtaja ei saa itse ottaa valtavan kovaa kantaa.

Yksi lähiaikojen isoista päätöksistä Suomelle on, autetaanko Isis-leirillä olevia naisia ja lapsia palaamaan. Yle kertoi toukokuussa, että syyrialaisleirillä on 11 suomalaista naista ja 33 lasta.

Ohisalo kertoi, ettei hallitus ole vielä keskustellut asiasta tai aikataulusta, jolla päätös tehdään.

– Tietysti lähtökohta on, että lasten oikeudet toteutuvat, Ohisalo sanoi.

Ruotsi on auttanut kotiin seitsemän orpolasta ja Norja viisi.