Maaseutukaupungeissa ei antauduta aluekehitysennusteen edessä – Tytti Määttä: ”Jos ei väestömme kasva, se voi kuitenkin uusiutua”

Väestönkehitys

Kaupungistumiskehityksen kiihtyminen ja väestön keskittyminen etelä-Suomen kasvukolmioon saavat tukea tuoreesta selvityksestä.

Aluekehittämisen kolsulttitoimiston tekemän ennusteen mukaan selkeää väestönkasvua nähdään vuosina 2017–2040 pääkaupunkiseudun ohella vain Tampereen ja Turun kaupunkiseuduilla.

Harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston (HAMA) puheenjohtaja Tytti Määttä ei lähde kiistämään selvityksen tuloksia, vaan heittää mieluummin pallon väkeään menettävien seutujen päättäjille.

– Esimerkiksi meillä Kainuussa väkeä poistuu työmarkkinoilta tuplasti siihen nähden mitä sinne tulee. Jos ei väestömme kasva, niin oikeiden toimenpiteiden avulla se voi kuitenkin uusiutua, hän muistuttaa.

Kuhmon kaupunginjohtajana toimiva Määttä haluaa herättää kiinnostusta ja tarjota nuorille mielikuvaa siitä, että elämää löytyy myös kasvukeskusten ulkopuolella.

– Kun syntyvyys laskee, tilalle tarvitaan muuttajia. Uusien asukkaiden houkuttelemiseksi kaipaan nykyistä enemmän yhteistyötä esimerkiksi Lapin, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja monien muidenkin väkeään menettävien alueiden välille.

Maailmanlaajuisia megatrendejä pitäisi Tytti Määtän mielestä pystyä kääntämään myös maaseudun suuntaan toimiviksi.

– Monipaikkaisuus tarkoittaa sitä, että työtä voi tehdä monessa eri paikassa. Ilmastonmuutoksesta puhuminen voi suosia esimerkiksi suomalaista puurakentamista tai vauhdittaa hyvään kasvuun päässyttä ruokavientiä, hän luettelee.

Yksi mahdollisuus saada muutosta aikaan liittyy tietysti poliittisin toimenpiteisiin.

– Norjasta meillä löytyy hyviä esimerkkejä siitä, mitä oikealla aluepolitiikalla voi saada aikaan, Määttä huomauttaa.

Uutta ajattelutapaa ja samistumispintaa on Tytti Määtän mukaan tuonut myös HAMA-verkoston lanseeraama samanniminen mobiilipeli.

Vastikään markkinoille tullut peli ilmoittaa jo etusivullaan ”kaikissa meissä piilevän HAMA-henkeä”.

– Vaikka kyseessä on peli, niin kyllä siellä on ihan todellisia ihmisiä ja heidän kokemuksiaan taustalla.

HAMA-peliiin pääset täältä.