Maailman pohjoisin paperitehdas veitsenterällä – Peräpohjolan keskusta vaatii valtiolta ja Stora Ensolta lisätukea rakennemuutokseen

Peräpohjola

Stora Enson suunnitelma sulkea Kemissä toimiva Veitsiluodon tehdas on järkyttävä tilanne tehtaan työntekijöille, kemiläisille ja Kemin kaupungille, keskustan Peräpohjolan piiri varoittaa.

– Merkittävän työnantajan päätös vie pohjan kaupungin verotuloilta ja vaikutukset ulottuvat laajemminkin koko Lappiin. Vaikutukset Kemissä ovat moninkertaiset verrattuna moneen muuhun tehdaspaikkakuntaan, keskustalaiset toteavat tiedotteessaan.

Piiri muistuttaa, että pelkästään tehtaassa on kyse lähes 700 ihmisen työpaikasta. Sen mukaan kaiken kaikkiaan yhteensä yli tuhat työpaikkaa katoaa Kemistä tai lähialueelta ainakin hetkellisesti. 

Peräpohjolan keskustalaiset huomauttavat, että Veitsiluoto on maailman pohjoisin paperitehdas ja yksi Euroopan suurimmista.

– Tehtaan tarina on tulossa päätökseensä juuri ennen sadan vuoden täyttymistä. Tehdas perustettiin vuonna 1922. 

Piiri kokee, etteivät valtion osoittamat rakennemuutoksen lisämäärärahat riitä Lapin tarpeisiin. Se vaatiikin valtiolta järeämpiä keinoja.

– Vaikuttavia toimia tulee kohdistaa ennen kaikkea työttömäksi jäävien työllistymiseen ja aluetaloudellisten vaikutusten tasapainottamiseen. 

Myös Stora Enson on Peräpohjolan keskustalaisten mukaan kannettava vastuunsa rakennemuutoksesta.

– Nyt pitää yhdessä kääntää katseet tulevaan ja eri toimijoiden tulee laatia nopeasti yhdessä Kemi–Tornio-alueen selviytymissuunnitelma, jolla kirkastetaan koko alueen tulevaisuusnäkymää.

– Tässä työssä Stora Enson, valtion, kuntien, elinkeinoelämän, alueellisten toimijoiden, koulutuksen järjestäjien ja eri järjestöjen edustajien yhteistyö on kaiken ytimessä.