Luonnonsuojelulaki: mistä kiistassa on kyse?
Luonnonsuojelulaki on ollut kuuma poliittinen peruna jo päiväkausia. Mistä hallituksen lakiesityksessä ja nyt eduskuntaan tulossa olevassa muutetussa versiossa sekä asiasta käytävässä keskustelussa todella puhutaan?
Mikä luonnonsuojelulaki?
Luonnonsuojelulaki eli nyt muutoskäsittelyssä oleva laki on vuonna 1996 voimaan tullut Suomen luonnonsuojelulainsäädännön päälaki, joka liittyy moniin muihin luonnonsuojelua hallinnoiviin lakeihin tai direktiiveihin.
Luonnonsuojelulakia sovelletaan luonnon ja maiseman hoitoon. Poikkeuksen tekee metsien hoito ja käyttö, joihin sovelletaan pääasiassa metsälakia.
Laki määrittää luonnosuojelualueet sekä suojeltavat luontotyypit sekä rauhoitetut kasvi- ja eläinlajit.
Mitä tähän mennessä on tapahtunut?
Maa- ja metsätalousvaliokunta antoi viime viikolla hallituksen esityksestä eroavan lausunnon, jota tukivat keskustan sekä oppositiopuolueista kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat. Hallituspuolueista vihreät jätti oman vastalauseensa, samoin Sdp, vasemmistoliitto ja Rkp omansa.
Ympäristövaliokunnassa keskustan ja opposition vaatimukset hallituksen lakiesityksen muutoksista voittivat äänin 9–8 muiden hallituspuolueiden kannan. Eduskunnan salikäsittelyyn tulee versio, jossa hallituksen lakiesityksestä on poistettu kaksi ja muutettu kaksi pykälää.
Poistetut pykälät koskevat uhanalaisia luontotyyppejä sekä niiden huomioon ottamista päätöksenteossa, kuten kaavoituksessa ja ympäristöluvissa. Pykälä, jolla uhanalaisista luontotyypeistä olisi säädetty asetuksella luettelo, olisi maa- ja metsätalousvaliokunnan mukaan voinut vaikuttaa puukauppaan.
Mistä ollaan erimielisiä?
Keskustan kanta on, että muutoksia tarvittiin, koska hallituksen esitys olisi ollut ongelmallinen omaisuuden suojan kannalta. Tätä ovat korostaneet muun muassa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli.
Muut hallituspuolueet syyttävät keskustaa sooloilusta ja yhdessä valmistellun lain takaa lipeämisestä. Vihreät ja vasemmistoliitto arvostelivat toimintaa myös siksi, että niiden mielestä kärsijäksi joutuu Suomen luonto.
Luonnonsuojeluliitot, kuten WWF, pitävät nykyistä lakiesitystä vesitettynä versiona. WWF:n mukaan juuri uhanalaiset luontotyypit olisi pitänyt huomioida päätöksenteossa.
Etujärjestö MTK näkee, että hallituksen esityksessä uhkana oli niin sanotun harmaan eli korvauksetta jäävän luonnonsuojelun lisääntyminen. Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos arvioi Suomenmaan haastattelussa, ettei hallituksen esitys olisi johtanut tälläisiin vaikutuksiin, mutta käytännön sovelluksia tulevaisuudessa on vaikea ennustaa.
Mitä seuraavaksi?
Laki on näillä näkymin tulossa eduskunnan salikäsittelyyn ja äänestykseen siinä muodossa kuin keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat halusivat. Sen hyväksyminen tarkoittaisi, että hallitusrintama hajoaa myös äänestyksissä.
Vihreät vaati tiistaina hallituspuolueiden johtoa koolle käsittelemään hallituksen tilannetta ja toimintakykyä. Tätä on vaikea toteuttaa, koska pääministeri Sanna Marin (sd.) on työmatkalla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa lauantaihin asti.
Eduskunnan käsittelyssä on luonnonsuojelulain ohella useita muitakin esityksiä. Iltalehden aiempien tietojen mukaan vihreät on uhannut keskustalle tärkeän maataloustukipaketin kaatamisella, mikäli luonnonsuojelulaki etenee ja hyväksytään nyt voimassa olevassa muodossa.