Kalmari keskustan kannasta luonnonsuojelulakiin: "Esitys ei käy sellaisenaan, omaisuuden suoja pitää turvata" – Hallitusrintama repesi kolmeen osaan
Maa- ja metsätalousvaliokunta antoi lausunnon uudesta luonnonsuojelulaista, joka tiukentaisi uhanalaisen luonnon suojelua. Lausunnossa vaaditaan lakiin muutoksia, ja valiokunnan kannassa olivat äänestyksen jälkeen mukana hallituspuolue keskusta sekä oppositiosta kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset.
Valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) perustelee keskustan kantaa sillä, että maanomistajille ei voi ilman korvausta sälyttää uusia suojelualueita.
– Luonnonsuojelu on ehdottoman tärkeä asia, mutta hallituksen esitys luonnonsuojelulaiksi ei käy sellaisenaan. Luonnonsuojelu kuuluu kaikille ja myös sen kustannukset tulee jakaa kaikille. Keskustalle on erityisen tärkeää turvata ihmisten omaisuuden suoja, Kalmari kommentoi tiedotteessa.
– Jos ja kun maa- ja metsätalousvaliokunnan linja pitää myös asian valiokuntakäsittelyssä ratkaisevassa roolissa olevassa ympäristövaliokunnassa, pakkosuojelua ilman korvausta ei tule.
Kalmari muistuttaa myös, että luonnonsuojelulain vaikutusten arvioinnissa on tärkeää huomioida Venäjän sotatoimien vuoksi muuttunut turvallisuustilanne sekä huoltovarmuus.
– Suomella pitää kaikissa oloissa olla ruokaa ja energiaa omasta takaa. Toivon, että ympäristöministeriö valmistelee muutokset luonnonsuojelulakiin uudelleen, hän sanoi.
Ylen uutisen mukaan erityisen ongelmallisina valiokunnan lausunnossa nähdään luonnonsuojelulain pykälät 64 ja 65. Valiokunnan mukaan kyseiset pykälät olisi poistettava kokonaan.
Niiden perusteella valtioneuvoston asetuksella voitaisiin säätää uhanalaisista luontotyypeistä, joiden riski hävitä luonnosta on korkea. Viranomaisten tulisi myös ottaa uhanalaiset luontotyypit huomioon päätöksenteossaan.
Hallituspuolueilta tuli kaksi erilaista eriävää lausuntoa, eli hallitusrintama jakautui lopulta kolmeen osaan.
SDP, vasemmistoliitto ja RKP jättivät oman eriävän mielipiteensä sekä vihreät omansa. Muilla eriävät mielipiteet jättäneillä hallituspuolueilla oli vihreitä suopeampi kanta merimetsojen ja valkoposkihanhien metsästykseen.
Anne Kalmari myöntää, että hallituspuolueiden erimielisyys valiokunnassa on poikkeuksellista.
– Olemme myös poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa nälänhätä ja energiapula on aivan Euroopan ovella. Meidän tulee kantaa vastuumme huoltovarmuuden turvaamisesta ja tämä lakiesitys olisi vaarantanut muun muassa huoltovarmuuden, Kalmari perusteli Ylelle.
Lausunto menee ympäristövaliokuntaan, joka valmistelee suureen saliin tuotavan mietinnön. Normaalikäytännön mukaan valiokunnan hallituspuolueiden edustajat sopivat muutoksista laista vastaavan ministerin kanssa. Tässä tapauksessa vastuuministeri on ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.).