Loukussa lähiössä – joka kolmas lähiöasukas kokee olevansa loukussa ja moni haluaisi muuttaa muualle

Asumisloukku voi olla myös terveysriski
Asuminen

Asumisloukku on yleinen kokemus – noin joka kolmas Suomen lähiöiden asukkaista kokee olevansa asumisloukussa. Yli puolet heistä haluaisi muuttaa pois nykyiseltä asuinalueeltaan.

Loukun syy on tavallisimmin taloudellisissa tekijöissä, arvioivat Helsingin yliopiston tutkimukseen vastanneet. Tutkimuksessa selvitettiin tilanteita, jossa kotitalous haluaisi muuttaa pois nykyisestä asunnosta mutta kokee syystä tai toisesta ettei siihen pysty.

Asumisloukku voi olla terveysriski –  se liittyy tyypillisesti heikkoksi koettuun terveyteen. Tutkijat arvioivat, että syynä saattaa olla pitkittynyt stressi siitä, ettei asumisjärjestely vastaa kotitalouden tarpeita.

– Toisaalta kyse voi olla myös valikoitumisesta. Heikko terveys liittyy usein puutteellisiin taloudellisiin resursseihin, mikä voi johtaa asumisloukkuun, tutkijatohtori Teemu Kemppainen Helsingin yliopiston Kaupunkitutkimusinstituutista kertoo.

Huonompiosaisen väestön alueita pidetään tyypillisesti vähemmän haluttavina.

Loukkukokemus selittää alueiden välisiä terveyseroja, joita on tutkittu runsaasti löytämättä niille kattavaa selitystä.

– Aiheesta on maailmanlaajuisesti niukasti tietoa, joten kyseessä on tärkeä avaus, Kemppainen kirjoittaa.

Huonompiosaisen väestön alueita pidetään tyypillisesti vähemmän haluttavina, ja niiden asukkailla on taloudellisista syistä vähän valinnanvaraa asuinalueiden suhteen.

– Asumisloukun stressikokemus on tällaisilla alueilla melko yleinen, mikä osaltaan auttaa ymmärtämään asuinalueiden välisiä terveyseroja, Kemppainen toteaa.

Tutkimus perustuu Suomen lähiöistä vuonna 2013 kerättyyn kattavaan kyselyaineistoon 71 lähiöstä eri puolilla maata.