Lehmät valtasivat EU-parlamentin – Katainen: On tärkeää tuoda maataloutta esiin positiiviesssa valossa

Näyttely

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) toi Berliinin Grüne Wochella alkuvuodesta avatun ja ympäri Suomea kiertäneen ”Jos lehmät puhuisivat” –näyttelyn EU-parlamenttiin.

– On tärkeää tuoda maataloutta esille positiivisessa valossa, kun niin usein viljelijöitä on lähdetty nykyisessä ilmastokeskustelussa syyllistämään. Tämän näyttelyn kuvista näkee, että niin luonto, eläimet kuin maisema voivat hyvin, Katainen sanoo.

MTK Varsinais-Suomen koostama näyttely pohjautuu valokuvakilpailuun, johon karja-alan ammattilaiset, valokuva-alan ammattilaiset ja maallikot saivat osallistua valokuvaamalla lehmiä omasta näkökulmastaan.

Tuloksena on vaikuttava näyttely lehmistä, niiden elinympäristöstä ja niitä hoitavista ihmisistä.

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden yhteydessä toteutetun näyttelyn avajaisissa tiistaina puhunut Katainen haluaa nostaa esiin nurmipohjaisen maatalouden ilmastohyötyjä.

– Maatalous pitäisi nähdä osana ratkaisua ilmastomuutokseen. Lehmät syövät hiiltä sitovaa nurmea ja laiduntavat laajoilla peltoaloilla, joilla riittää pinta-alaa ja vesivarantoja, Katainen sanoi avauspuheenvuorossaan.

Näyttelyn avajaisissa puhututti myös maatalouden ja kaupungistumisen eriytyminen.

– Ihmiset elävät paljolti erillään maataloudesta, minkä vuoksi esimerkiksi karjatilan arkea on aiempaa vaikeampaa ymmärtää. Halusin tuoda parlamenttiin valokuvia, joista välittyy suomalaisten lehmien moniulotteinen luonne sekä tilanpitäjien syvä suhde ja rakkaus eläimiin, näyttelyn tuottaja Katja Mahal kertoo näyttelystä.

Myös MTK Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki toi omassa puheenvuorossaan esiin kotieläinten hyvinvoinnin EU:ssa.

– Kotieläimet ovat osa paikallista identiteettiä kunnissa ja kyläyhteisöissä. Halusimme tuoda tätä huolenpitoa ja yhteisöllisyyttä esiin, Myllymäki kommentoi näyttelyä, jonka rahoituksesta merkittävä osa tuli EU:n Leader-ohjelmasta.

Tilaisuudessa puhuivat myös Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Lins sekä Euroopan maataloustuottajien ja osuuskuntien järjestö COPA–COGECA:n pääsihteeri Pekka Pesonen.

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tervehdyksen toi Suomen pysyvän edustuston erityisasiantuntija Kari Valonen, joka kertoi maatalousasioiden etenemisestä Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Jos lehmät puhuisivat -näyttely on esillä Euroopan parlamentissa perjantaihin 13.12. saakka.