Lavrov: Ukrainan "sotilasoperaation" seuraava vaihe on alkanut

Ukrainan sota

Venäjä on aloittanut erikoissotilasoperaationsa seuraavan vaiheen Ukrainassa, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrov kertoi asiasta India Today -lehden haastattelussa venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Lavrovin mukaan operaation tärkeimmät vaiheet lähestyvät.

Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa erikoissotilasoperaatioksi.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan länsimaat yrittävät asetoimituksillaan viivyttää Donetskin ja Luhanskin alueiden vapauttamista, joka on operaation tavoite.

–  Olemme ryhtyneet toimiin rauhallisen elämän palauttamiseksi. Yhdysvallat ja sen kontrollissa olevat länsimaat tekevät kuitenkin kaiken mahdollisen pitkittääkseen sotilasoperaatiota niin pitkään kuin mahdollista.

–  Asetoimitusten kasvava määrä osoittaa selvästi niiden aikomukset provosoida Kiovan hallinto taistelemaan viimeiseen ukrainalaiseen, Shoigu sanoi televisioidussa tapaamisessa Venäjän sotilaskomentajien kanssa.

Venäjän puolustusministeriö kertoi armeijan tehneen tiistain vastaisena yönä kymmeniä ilmaiskuja Itä-Ukrainaan.

Ministeriön mukaan ohjusiskuja tehtiin ukrainalaisten asemiin 13 kohteessa Donbassin alueella, muun muassa Slovjanskin kaupunkiin. Muita ilmaiskuja oli ministeriön mukaan osunut 60 ukrainalaiseen sotilaalliseen kohteeseen.

Raketti- ja tykistötulta ammuttiin yli 1  200 kohteeseen yön aikana. Puolustusministeriön väitteiden mukaan nämäkin kohteet olivat sotilaskohteita. Venäjä väitti niin ikään pudottaneensa ukrainalaishävittäjän Donetskin alueella.

Myös lähellä Ukrainan itärintaman sodan etulinjaa sijaitseviin kaupunkeihin hyökättiin.

Tietoja mahdollisesta maajoukkojen suurhyökkäyksestä ei kuitenkaan vielä saatu.

Venäjä vaati tiistaina Ukrainan joukkoja jälleen antautumaan ja lopettamaan ”hyödyttömän vastarinnan” piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan taistelijoiden henki säästyy, jos he laskevat aseensa ja antautuvat. Määräaika kului päivällä loppuun, mutta tietoa mahdollisista antautumisista ei tullut.

Mariupolin puolustajat ovat pitäneet pintansa viikkokausia Venäjän ylivoimaa vastaan. Venäjä esitti viikonloppuna edellisen uhkavaatimuksensa joukoille ja vaati näitä antautumaan tai kohtaamaan varman kuoleman.

Liki viisi miljoonaa ukrainalaista on jo paennut taisteluita Ukrainasta, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tiistaina. YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan maasta on lisäksi paennut liki 215  000 kolmannen maan asukasta, lähinnä opiskelijoita ja siirtotyöläisiä.

Ukrainan maastapakoa pidetään nopeimmin kasvaneena pakolaiskriisinä toisen maailmansodan jälkeen.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan 19.4.2022 kello 15:38.