Lavrov sanoi Venäjän tarvitsevan turvallisuustakuut länsirajoilleen

Venäjä

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä tarvitsee turvallisuustakuut länsirajoilleen. Lavrov kertoi tästä yhdysvaltalaiselle virkaveljelleen Antony Blinkenille torstaina, sanoi Venäjän ulkoministeriö lausunnossaan.

Pitkäaikaiset turvallisuustakuut tulisi Lavrovin mielestä nähdä ”ehdottomana vaatimuksena”.

Lavrov oli myös varoittanut Yhdysvaltoja ”vetämästä Ukrainaa Yhdysvaltojen geopoliittisiin peleihin”, lausunnossa sanottiin.

Ulkoministereiden kahdenkeskisessä tapaamisessa Lavrov oli sanonut Venäjän haluavan oikeudellisesti sitovan lupauksen, ettei Ukrainan sallittaisi liittyä sotilasliitto Natoon ja että Nato lopettaisi itään suuntautuvan laajentumisensa.

Sekä Lavrov että Blinken osallistuivat torstaina Tukholmassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ministerikokoukseen.

Kokouksen täysistunnossa puhunut Blinken kehotti Venäjää perääntymään, lopettamaan joukkojen kokoamisen Ukrainan vastaiselle rajalle sekä palauttamaan joukkoja normaaleihin rauhanomaisiin asemiinsa.

Itä-Ukrainan separatisteja tukenut Venäjä kuitenkin tyrmää väitteet siitä, että se valmistelisi hyökkäystä. Lavrov syytti Natoa sotilaallisen kalustonsa tuomisesta ”lähemmäksi Venäjän rajoja” ja kehotti länttä harkitsemaan vakavasti ​​ehdotuksia, joita Moskova tekisi pian Naton laajentumisen estämiseksi itään.