"Liian moni lapsi ja nuori jää ilman tukea" – Perheiden tilanne puhutti keskustalaisia yleiskeskustelussa
Keskustan puoluekokouksen ensimmäisen kokouspäivän yleiskeskustelussa nousivat esille muun muassa lapsiperheiden asiat. Perheteemoista oli tehty myös useita puoluekokousaloitteita.
Kirsi Marttinen Helsingistä kannatti aloitteita lapsen oikeudesta kaikkiin vanhempiinsa ja vuoroasuvan lapsen molempien vanhempien oikeudesta asumistukeen. Hän huomautti, että jos lapsella on tosiasiallisesti enemmän kuin kaksi vanhempaa, sitä ei lainsäädännössä tunnisteta.
− Perhemuotojen moninaisuus on tunnistettava myös sosiaaliturvapalveluissa. Esitän, että puoluekokous edistää lapsen etua ja yhtyy molempiin aloitteisiin.
Myös Elina Helmanen Helsingistä oli perheiden monimuotoisuuden asialla.
– Hyvä keskusta, nyt on aika kurkistaa todellisuuteen. Meillä on perheitä, joissa on tosiallisesti useita vanhempia. Ollaan oikeasti perheiden puolue, joka huomioi kaikenlaiset perheet.
Anna Svaljung Helsingistä totesi lasten ja nuorten kaipaavan rajoja ja rakkautta.
− Kouluterveydenhuollon tulee tavoittaa jokaisen lapsen huoltaja, erityisesti lakisääteisiä terveystarkastuksia toteutettaessa. Vanhemmuuden tukemiseen tarvitaan kursseja, hän totesi.
Kristiina Ruuskanen Etelä-Hämeestä katsoi, että lasten ja nuorten pahoinvoinnin yhtenä juurisyynä ovat liian isot koulut. Hän vaati puheenvuorossaan koulujen koon kohtuullistamista.
Roosa Mikkonen Kainuusta sanoi olevansa huolestunut opettajien ja koulun henkilökunnan jaksamisesta.
– Työ ja arki haastavat valtavasti. Oppilaat eivät voi hyvin, jos heidän opettajansa eivät voi hyvin, hän muistutti.
Alina Lehto Pohjois Pohjanmaalta totesi kasvatusvastuun jäävän liian usein kouluihin.
– On panostettava vanhemmuuden ja kasvatuksen tukemiseen. Vanhemmuus on nykyään muuttunut, ja siihen on tarpeen luoda tukiverkostoja. Meidän tulee palata ”koko kylä kasvattaa”-ajatukseen.
Työ ja arki haastavat valtavasti.
Kansanedustaja Mikko Kinnunen Pohjois-Pohjanmaalta muistutti, että lapset, nuoret ja perheet ovat olleet kovilla koronan ja Ukrainan sodan vuoksi. Hän sanoi kannattavansa eduskuntavaaliohjelman painopisteeksi ”paremmin voivaa Suomea”.
– On syytä muista, että kaikkiin vaikeuksiin ei tarvita pitkäaikaista terapiaa. Monelle auttaa keskustelu varhaisessa vaiheessa. Psykiatriseen hoitoon päätyy lapsia, jotka olisi voitu hoitaa perusterveydenhuollossa. Tarvitsemme monenlaisia matalan kynnyksen palveluja. Näin pidempää psykoterapiaa riittää heille, jotka sitä erityisesti tarvitsevat, hän totesi.
– Järjestetään perheille arjen apua, nostetaan lapsilisiä, pidetään yllä sopivan kokoisia kouluja. Innostetaan pojat opiskelemaan ja huolehditaan myös työikäisten jatkuvasta oppimisesta.
Järjestetään perheille arjen apua.
Merja Rasinkangas Pohjois-Pohjanmaalta sanoi kantavansa huolta siitä, että suomalainen yhteiskunta on jättänyt täysin heitteille sijaishuollossa olevat lapset ja nuoret.
– Lainsäädännön ollessa puutteellinen nykyisiin yksiköihin on vaikea saada henkilökuntaa. Aikuisille on palautettava auktoriteetti, ja yksiköissä tulee olla mahdollisuus kasvattaa nuorta turvallisesti. Lainsäädäntömme kaipaa totaalista uudistamista.
Virpi Heinonen Helsingistä nosti esille myös yksin elävien aseman. Hän muistutti, että yksinelävien määrä kasvaa jatkossakin, eikä se ole aina oma valinta.
Keskustan sivistystyötä johtava kansanedustaja Hilkka Kemppi Päijät-Hämeestä näki, että sivistys on olennainen osa keskustan lähikouluajatusta.
– Jos joskus, niin nyt keskustan on aika puhua sivistyksestä. Puhumme usein lähikouluista vain talouden kautta. Keskustan kanta on se, että sivistystä ja kulttuuria ei voi alistaa vain talouden valtaan. Oli suuri tai pieni koulu, yhteisöllisyyttä on rakennettava, Kemppi sanoi.
– Keskustan lähikoulu tuo myös jatkuvan oppimisen kaikkien lähelle. Tehdään lähikouluista sivistyksen olohuoneita. Avataan sydämet sivistyksen osalta myös ikääntyvälle Suomelle ja työssä oleville. Vain siten saamme rakennettua yhteisöllistä Suomea.
Myös Nina Pauloaho Uudeltamaalta muistutti keskustan olevan sivistysliike.
– Koulutus on pitkään ollut ylpeydenaiheemme ja koulutusjärjestelmä sydämen asia. Peruskoulussa liian moni lapsi ja nuori jää ilman tukea riittämättömien resurssien vuoksi. Kouluihin tarvitaan lisää luotettavia aikuisia. Perustusten on oltava vahvoja, jotta voimme rakentaa pohjaa elinikäiselle oppimiselle ja Suomen tulevaisuudelle. Siten kaikille saadaan aidosti tasa-arvoiset mahdollisuudet.
Keskustan kolmipäiväinen puoluekokous pidetään Lappeenrannassa 10.–12. kesäkuuta. Yleiskeskustelu jatkuu huomenna lauantaina.