Lapissa kokoontumisrajoitus jatkuu loppiaiseen, myös Länsi-Pohjaan ja Etelä-Savoon uusia rajoituksia

Laskettelukeskuksissa ja hiihtoladuilla ulkoilu voi jatkua normaalisti
Koronarajoitukset

Lapin aluehallintovirasto (avi) kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Määräys on voimassa ensi maanantaista alkaen 6. tammikuuta saakka.

Määräys koskee Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

Lapin aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki kertoo STT:lle, että määräys ei estä hiihtämistä, laskettelua tai muuta ulkoilua.

–  Laskettelukeskuksen toiminta ei ole yleisötapahtuma, kuten ei myöskään esimerkiksi maastohiihto, vaan jatkuvakestoista, normaalia toimintaa. Suositus tietenkin on, että sielläkin noudatetaan turvavälejä ja muita yleisiä suosituksia, Kekki sanoo.

Sen sijaan yleisötilaisuudeksi lasketaan hänen mukaansa esimerkiksi tilanne, jossa laskettelukeskuksen pihalla ammutaan uutenavuotena raketteja ja ihmisiä kutsutaan paikalle.

Kekin mukaan määräys haluttiin ulottaa ensi vuoden puolelle asti, jotta esimerkiksi Lappiin suuntaamassa olevat joulun- ja uudenvuodenviettäjät tietävät ajoissa alueen tilanteen.

–  Voimme tehdä tällaisia päätöksiä korkeintaan kuukauden ajaksi kerrallaan. Huomasimme, että nyt määräyksen alle mahtuu niin joulu, uusi vuosi ja loppiainenkin, joten tämä toivottavasti selkeyttää myös tänne tulevien matkan suunnittelua. Heidän ei tarvitse miettiä jouluun asti, että mikä on tilanne vaikkapa uutenavuotena. Meillä on joka tapauksessa tiedossa, että koronatilanne ei ole ohitse vuoden alussa.

Lapin avi kertoi uusista määräyksistä myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnille. Niissä kielletään kaikki yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 10 henkilöä. Tämä määräys astuu voimaan maanantaina ja on voimassa 21. joulukuuta saakka.

Avin mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alue on edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta tartuntatilanne on merkittävästi heikentynyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ja Ruotsin Norrbottenissa.

Niin ikään epidemian kiihtymisvaiheeseen siirtyneessä Etelä-Savon maakunnassa kielletään kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja kokoukset, Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedottaa. Määräys on voimassa torstaista 1. tammikuuta saakka.