Lännen media: Opintolainahyvitys harvaan asutuille seuduille ottaa harppauksen eteenpäin – Kurvinen haluaa kokeilun käyntiin tällä vaalikaudella

Politiikka

Norjan mallin mukainen opintolainahyvitys harvaan asutuille alueille etenee.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo Lännen median haastattelussa, että kolmesta neljään vuoteen kestävä kokeilu alkaisi vielä tällä vaalikaudella.

Esiselvitys käynnistetään opetus- ja kulttuuriministeriössä kesän aikana, Kurvinen sanoo.

– Tavoitteeni on, että lainsäädäntö kokeilusta saadaan tällä vaalikaudella valmiiksi ja kokeilu käynnistyy minun ministeriaikanani.

Korkeasti koulutetuille harvaan asutuille alueille muuttajille voitaisiin opintolaina hyvittää osittain tai kokonaan.

Kurvinen painottaa Lännen medialle, että hän ei halua ministerinä sitoa esiselvityksen tekijöiden käsiä ja ottaa kantaa esimerkiksi hyvityksen suuruuteen. Hän muistuttaa myös, että perustuslakivaliokunta lopulta arvioi hallituksen lakiesityksen.

– On monenlaisia seikkoja, joita täytyy miettiä. Ensinnäkin se, että tuleeko hyvitys kaikille osaajille vai vain tietyille kriittisille aloille, kuten opettajille, lääkäreille ja muille sote-alan osaajille, joista on pulaa maaseudulla. Olisiko rajaus kunta- vai maakuntakohtainen ja millainen olisi tapa, jolla hyvitys maksetaan, Kurvinen pohtii.