Tutkimus paljastaa: lähes kaikkia suomalaisia keljuttaa – eniten ärsyttävät trollit ja toisten ainainen ruikutus

Asenteet

Joka toisen suomalaisen hermoon käy vihapuhe ja trollaus (50 %) ja nykyajan ihmisten ainainen marmatus ja ruikutus (49 %). Tiedot käyvät ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Suomalaisia hiertävät myös ihmisten suvaitsemattomuus (40 %), sosiaalietuuksien väärinkäyttö (39 %), Suomen liiallinen kiltteys ja sinisilmäisyys EU:n pöydissä (38 %), sosiaalinen häiriökäyttäytyminen (37 %) sekä työn vieroksunta (36 %).

Tutkimuksen mukaan pientä osaa suomalaisista ärsyttävät myös sosiaali- ja terveyspalveluiden heikko taso ja saatavuus (16 %), jatkuva koronaviruksesta jauhaminen (17 %), yrittämisen arvostuksen puute (18 %) ja yksilöiden keskinäinen raaka kilpailu (19 %).

Ihmisiä, joita ei ärsytä mikään edellä mainituista asioista, on vain 2 prosenttia.

Ikäluokkien välillä on eroa ärtymyksen aiheissa. Nuoria ärsyttävät erityisesti jatkuva koronasta varoittelu ja ihmisten liiallinen holhoaminen. Keski-ikäisiä, 41-50-vuotiaita, hiertää verotuksen korkeus. Yli 60-vuotiaiden keskuudessa ärtymystä aiheuttaa erityisesti ihmisten marmatus ja ruikutus.

Puoluekanta jakaa sitä, mikä ihmisiä närkästyttää eniten. Vihapuhe ja trollaus ärsyttää eniten vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton tukijoita. Kokoomuksen ja keskustan kannattajia keljuttavat ihmisten marmatus, sosiaalietuuksien väärinkäyttö ja työn vieroksunta.

Perussuomalaisten kannattajia ärsyttävät lisäksi liiallinen kiltteys EU:n pöydissä, ihmisten holhoaminen, valtion velkaantuminen, verotus ja vähemmistöjen hyysääminen.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn osallistui 1035 ihmistä ajalla 9.–15. huhtikuuta 2021.