Lääkärifirmat vuolevat kultaa ja lääkärit sanelevat jopa sote-uudistusta, keskustan Mattila sanoo – "missä vaiheessa liika on liikaa?"

Sote-uudistus

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila katsoo, että lääkäreille on muodostunut liiallinen saneluvalta, johon täytyy puuttua kouluttamalla lisää lääkäreitä.

– Meille on muodostunut viimeisen kymmenen vuoden aikana sellaiset lääkäreiden työmarkkinat, että he voivat valita työpaikkansa, milloin tekevät työtänsä ja mihin hintaan. Miten olemme joutuneet tilanteeseen, jossa yhteiskunnan kouluttama ammattikunta sanelee jopa pykälät sote-uudistukseen, Mattila kysyy Suomenmaan blogissaan.

Hän toteaa, että päivystysvastuut terveyskeskuksissa väsyttävät lääkäreitä ja ajavat heitä vapaille yksityisille markkinoille.

Nykyinen järjestelmä mahdollistaakin päivystyksen ulkoistamisen yksityisille lääkärifirmoille, jotka vuolevat kultaa pakkoraossa järjestää jotenkin päivystys sairaalassa, Mattila toteaa.

– Monet aluesairaalakunnat haluavat järjestää päivystyksen luvan saatuaan, vaikka se maksaisi törkeän paljon. Kysymys, jota meidänkin alueemme päättäjät pohtivat on, missä vaiheessa liika on kuitenkin liikaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustyössä pohjaesityksenä oli päivystyksen järjestäminen virkalääkäreillä.

– Toteutuessaan tämä johtaisi siihen, että päivystyksestä tulisi terveyskeskuksissa työskenteleville lääkäreille pakollista kaataen vastuun harvojen harteille ja johtaen joukkopakoon miellyttävämmille työmarkkinoille, Mattila toteaa.

Sote-uudistuksen pykäliin kirjattiin, että ostolääkäreitäkin voi alueilla hyödyntää, koska virkalääkärivaatimuksen ehdoton kirjaus olisi voinut lopettaa aluesairaaloiden päivystyksiä kokonaan.

Keskustaedustajan mukaan lääkäreitä pitää kouluttaa niin paljon, että terveyskeskustyö alkaa kiinnostaa ja päivystysvastuu jakautuu kohtuulliseksi. 

– Nykyhallitus on jo ottanut askeleen oikeaan suuntaan, kun entinen tiede- ja kulttuuriministeri (Hanna) Kosonen lisäsi lääkärikoulutukseen muutamia uusia paikkoja. Tämä on hyvä alku mutta lisää vielä tarvitaan.