Kysely: Koettu elämänlaatu on korkeampaa pienemmillä paikkakunnilla – "Kasvukeskukset eivät kykene tuottamaan korkeinta elämänlaatua"
Tuoreen kyselyn mukaan suuret, vauraat ja dynaamiset kasvukeskukset eivät kykene Suomessa tuottamaan asukkailleen korkeinta mahdollista elämänlaatua. Sen sijaan koettu elämänlaatu on korkeampaa maaseutuvaltaisilla alueilla ja pienemmillä paikkakunnilla.
Tiedot ilmenevät Siirtolaisinstituutin tekemästä alueellisesta elämänlaatu- ja muuttokyselystä, johon otti osaa yli neljätuhatta suomalaista.
Vastaajista reilu tuhat oli muuttanut maakunnasta toiseen kyselyä edeltäneen kahden vuoden aikana.
Siirtolaisinstituutin vastaavan tutkijan Tomas Hanellin mukaan kyselystä saadut tulokset ovat yleisiä länsimaissa.
Hänen mukaansa Länsi- ja Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa koettu elämänlaatu on keskimäärin korkeampi maaseutuvaltaisimmilla alueilla kuin kaupunkimaisilla.
– Suurkaupungit kykenevät tarjoamaan asukkailleen korkeamman aineellisen elämänlaadun, laajemman palvelutarjonnan, enemmän valinnanvapautta tai monipuolisemmat työmarkkinat. Jossain vaiheessa suurkaupungin negatiiviset piirteet kuitenkin kasvavat niin suuriksi, että kaupunkielämän positiiviset puolet eivät enää kykene niitä kompensoimaan, Sanell summaa siirtolaisinstituutin tiedotteessa.
Sanellin mukaan kasvukeskusten negatiiviset piirteet liittyvät tyypillisiin kaupunkimaisiin ilmiöihin kuten ahtaisiin ja kalliisiin asuntoihin, ajallisesti pitkiin työ- ja koulumatkoihin, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen vaikeuteen, kasautuvaan väkivaltaan ja rikollisuuteen tai erilaisiin ympäristötekijöihin kuten siisteyteen tai meluun.
Tiedotteen mukaan muuttaminen kuitenkin parantaa usein ihmisen omaa elämänlaatua, oli muuton suunta mikä tahansa.
Tutkimuksessa koetun elämänlaadun positiivinen muutos oli merkittävintä niillä muuttajilla, jotka muuttivat suuremmalta seudulta pienemmälle. Vastakkaiseen suuntaan muuttaneilla elämänlaatu kuitenkin koheni enemmän kuin heillä, jotka eivät muuttaneet.
– Muuttamalla ihmiset parantavat omaa koettua henkilökohtaista elämänlaatuansa enemmän kuin ne, jotka päättävät olla muuttamatta, vastaava tutkija Markku Mattila Siirtolaisuusinstituutista sanoo tiedotteessa.