Joulukuusi säilyy hyvänä kolmella nyrkkisäännöllä – kuusikauppias näkee suuren muutoksen suomalaisten joulunvietossa
Yli 20 vuotta joulukuusia myynyt Olli Ojala näkee, että suomalaiset haluavat kotinsa joulukuntoon huomattavasti aikaisemmin kuin ennen. Tämä pätee myös joulukuusen hankintaan.
– Ihmiset haluavat joulukuusen kotiinsa aina vain aikaisemmin. Vielä 15 vuotta sitten jouluaaton aatto oli melkein paras myyntipäivä, mutta nykyään juuri kukaan ei tule enää silloin kuusiostoksille, hollolalaisen Juhlapuu oy:n ”päällikkötonttu” Ojala sanoo.
Joulukuusi säilyy hyvänä kolmella nyrkkisäännöllä. Kuusi tarvitsee tuoreen imupinnan, hitaan sulatuksen ja riittävästi vettä, Ojala kertoo.
Moni tiputtaa kuusen jalkaan muutaman sokeripalan ja uskoo sen ravitsevan kuusta, mutta kuusikauppiaan omiin tapoihin moinen ei kuulu.
– Ei auta, vaikka kuusenjalassa olisi kilo Pulmua, jos siellä ei ole vettä. Ja ehdottomasti kylmää vettä, ei ikinä lämmintä. Lämmin vesi on varma keino saada neulaset putoamaan.
Ojalan mukaan kuusenjalassa on usein liian vähän tilaa vedelle. Silloin vettä täytyy muistaa lisätä usein.
– Normaali, reilun kahden metrin huonekuusi saattaa ensimmäisen vuorokauden aikaa imaista kaksi, kolme litraa vettä. Siitä tulee täysi juoppo, kun se pääsee sisälle.
Ojalan mukaan peli on menetetty, jos vesi pääsee loppumaan.
– Jos kuusi imaisee kerran tyhjää, niin se ei ala imeä enää uudelleen vettä. Se laittaa suunsa kiinni.

Ennen kuusen sisään tuomista tarvitaan puun hidas sulatus. Kuusen voi tuoda ulkoa vaikkapa autotalliin, jossa lämpötila on viileä, mutta plussan puolella.
Kuusen tyveen sahataan uusi imupinta ja jalka laitetaan autotallissa kylmää vettä sisältävään astiaan. Jos autotallissa ilma on pakkasen puolella, kuusen voi tuoda sisälle kylmään suihkuun.
– Se on vähän piikikäs suihkukaveri, mutta suihkussa kuusi valellaan kylmällä vedellä niin, että se kastuu runkoaan myöten. Itse teen sen pari, kolme kertaa illan aikana ja sitten jätän kuusen yöksi kylpyhuoneeseen, tyvi vesiämpärissä, Ojala kertoo.
Kylmä vesi auttaa kuusen hitaassa sulattamisessa. Kuusikauppiaaan mukaan pahin virhe on tuoda kuusi suoraan ulkoa sisälle lämpöpatterin tai takan viereen. Neulasia saattaa jäädä sen seurauksena enemmän maahan kuin puuhun.
Ojalan mukaan suomalaiset suosivat joulupuuna kotimaista metsäkuusta, mutta omorika eli serbiankuusi tulee hyvänä kakkosena.
– Mutta tuoksu tulee ainoastaan kotimaisesta metsäkuusesta, muut eivät tuoksu oikeastaan ollenkaan, hän kertoo.