Kurvinen vaatii kuntapäättäjille kunnianpalautusta – "Asennemuutosta tarvitaan nyt etenkin työpaikoilla"

Politiikka

Suomessa tarvitaan kuntapäättäjien kunnian palautus, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo.

Kunnallisalan kehittämissäätiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Kurvinen vaati kunnallisen luottamushenkilön aseman vahvistamista avatessaan AlfaTV:llä säätiön YhteisKunta – vaaleja kohti!-lähetyksen.

– Apua ja tukea tulee olla nykyistä paremmin tarjolla lastenhoitoon, jotta nuoret isät ja äidit kykenevät osallistumaan kuntademokratiaan. Ansionmenetyksen korvauksia tulee tarkistaa niin, että työikäisillä on aina aito mahdollisuus lähteä luottamustoimiin.

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKSin tutkimus osoittaa, että entistä useampi kavahtaa kunnallispolitiikkaa, koska päättäjä kohtaa nykyään nettihäirintää, kiusaamista, maalittamista somessa ja jopa uhkailua, säätiö kertoo tiedotteessaan. Eduskunnassa on käsittelyssä lakiesitys, jolla pyritään puuttumaan uhkailuun, joka liittyy asianosaisen työhön tai luottamustehtävään.

Ennen kaikkea kuitenkin kuntapäättäjiin kohdistuvan häiriökäyttäytymisen kitkemiseksi tarvitaan asenteen muuttamista koko yhteiskunnassa, Kurvinen toivoo.

– Asennemuutosta tarvitaan nyt etenkin työpaikoilla. Ennen oli kunnia-asia, jos työntekijä oli mukana kunnallisessa päätöksenteossa. Nykyään työnantajat suhtautuvat liian usein kriittisesti työntekijöidensä ehdokkuuteen.

– Vetoan kaikkiin työnantajiin, että rohkaisitte henkilöstönne lähtemään kuntavaaliehdokkaaksi. Kunnallisesta päätöksenteosta saa paljon osaamista myös siviilitöihin, Kurvinen sanoo.