Kurvinen: Sivistyksen rahoituksen väheneminen näkyy kentällä ensi vuonna

Budjetin lähetekeskustelu

Sivistyksen rahoituksen väheneminen näkyy ensi vuonna alalla väistämättä, myöntää tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.)

Kurvinen totesi eduskunnan budjettikeskustelussa, että rahapelituotot ovat laskeneet sekä koronan että pelihaittojen vähentämiseksi tehtyjen toimien takia. Ensi vuonna kompensaation suuruus on opetus‑ ja kulttuuriministeriön osalta 174 miljoonaa euroa.

– Tämä kompensaatio ensi vuodelle ei kuitenkaan ole sataprosenttinen, mikä tarkoittaa, että sivistyssektorin monen sektorin rahoitus pienenee, ja ne vaikutukset näkyvät kiistämättä siellä kentällä ja toiminnassa ensi vuonna, valitettavasti.

Kurvisen mukaan hanke rahapelitoiminnan edunsaajien rahoituksen tulevaisuuden selkeyttämiseksi valmistuu vuoden loppuun mennessä.

– Meidän tulee tavoitella vakaata ja ennustettavaa rahoitusta. En voi ylikorostaa sitä, että kysymys Veikkauksen tulevaisuudesta ja Veikkauksen edunsaajien tulevaisuudesta on koko eduskunnan yhteinen. Tämä on parlamentaarinen kysymys, ulottuu ensi vaalikaudelle. 

Kurvisen mukaan rahapelitoiminnan tuotto ja kompensaatiorahoitus laskevat tieteen osalta 8,3 miljoonaa euroa. Suomen Akatemian myöntövaltuutta uhannut leikkaus saatiin kuitenkin torjuttua ensi vuodelta.

Ministerin mukaan ongelma liittyy erityisesti vuoteen 2024.

– Kun Akatemia toimii valtuuksien ja määrärahojen kautta, se tarkoittaa sitä, että kun vuodelle -24 ei ole tiedossa Veikkauksen kompensaatioita, me joudumme huomioimaan tämän valtuuksissa. Tutkimus ja tiede tarvitsevat pitkäjänteistä rahoitusta, ja tähän haetaan ratkaisuja pääministerin käynnistämässä parlamentaarisessa tki-työssä.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä kyseli, ovatko satojen miljoonien panostukset peliongelmiin edes vähentäneet itse ongelmaa ja mitä hyötyä veikkausvarojen siirtämisestä valtion budjettiin on.

– Päinvastoin, nehän ovat yleiskatteellisessa budjetissa ilman vahvaa korvamerkintää eikä mikään takaa, että niitä varoja ylipäänsä käytetään minkään urheilun tai muun ei-lakisääteisen tukemiseen, Mäkelä huomautti.

Kurvinen piti budjettimallia kaikesta huolimatta parhaana mallina.

– Minusta se toisi ennustettavuutta, kun kehysbudjetointi neljä vuotta olisi tiedossa eri toimijoille, ja läpinäkyvyyttä.

Kurvinen muistutti, että kyse on kuitenkin parlamentaarisesta prosessista, jossa hän ja hallitus ovat vain renkeinä. Veikkaus-kysymykseen ei ministerin mukaan ole helppoja ratkaisuja.

– Tämä on tyypillinen pirullinen ongelma: kun ratkaiset yhden ongelman tässä Veikkauksen edunsaajakysymyksessä, saat syliisi uuden ongelman, hän valitteli.